НОВИНИ

Мая Манолова след консултациите: ИБГНИ ще положи всички усилия за сформиране на правителство

Милена Кирова
от Милена Кирова
16:40, 18.08.2021 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
президентът среща консултации ибгни
Слушай новината

Президентът Румен Радев продължава консултациите с парламентарно представените партии, като опит за връчване на втори мандат за съставяне на правителство. След "Демократична България" и ДПС, последни за разговор влизат представители на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

България е изправена пред серия от кризи и е нужно държавническо, отговорно отношение, подчерта президентът Румен Радев.

Когато говорим за тези неща в парламента няма малобройни и многобройни партии, има партии с ясни граждански позиции. Така че нищо, че сте най-малобройната партия в този парламент, вашата позиция е изключително важна. Аз се надявам, че вие като коалиция, която активно комуникира и с другите партии, може да ни ориентирате на какъв етап според вас и с какви шансове е съставянето на редовен кабинет и как вие виждате възможна формула това да се случи, допълни Румен Радев.

Сн. Десислава Кулелиева

След проведения КСНС на 16 август и след двата неуспешни опита на ИТН за правителство, смятаме, че не трябва цената на политическата безотговорност да се плаща от хората, категорична е Мая Манолова.

Виждаме три риска за българските граждани:

  • мигрантския натиск
  • четвъртата вълна на ковид
  • социалното напрежение

Към тях добавяме и пожарите, отбеляза Манолова.

Изисква се държавническо отношение. Тези рискове ще се превърнат в големи кризи. Политическите сили нямат право да проявяват политическо нехайство и инат. Нечестно е сега да се търсят политически дивиденти и да се вкарва държавата в предизборна кампания.

Според Манолова има три инструмента за решение:

  • актуализацията на бюджета, която ще подкрепят
  • пресичане на натиска през границата
  • създаването на стабилно правителство макар и с времеви период до пролетта

Ние направихме всичко възможно да се сформира правителство от първия мандат. Едноличните решения, подходът чрез доминация на силата, отказът да има подписано споразумение и да има публичност при водене на разговорите доведе до там, че не беше реализиран кабинет, обясни Манолова.

Тя е категорична, че опитите за правителство с третия мандат трябва да избегнат грешките на ИТН. Независимо на коя сила ще бъде връчен мандатът, ще положим всички усилия да се реализира. Искаме този път разговорите да се проведат публично и прозрачно. Ще настояваме и без участието на партийни лица и включване на министри от служебния кабинет, допълни Манолова.

Очакването е за политическа отговорност, коментира след консултациите Мая Манолова.

Ние смятаме, че е време да започнем разговори за възможностите за сформиране на правителство, което да се заеме с най-неотложните теми. Разбира се, актуализацията на бюджета е изключително важна, за да даде спокойствие на хората.

Предстоят разговори, така че ако има възможности, даже и най-малките, за сформиране на правителство, ние ще положим усилия това да се случи без никакви условия, освен за публичност, прозрачност и ангажименти към гражданите, допълни Мая Манолова.

Напрежение на консултациите при президента с ДПС заради гражданството на Кирил Петков

"Демократична България" след консултациите: Не може да подкрепим правителство с мандат на БСП

Вчера първите три политически сили в парламента потвърдиха позициите си пред президента и обявиха готовност за нови избори.

От "Има такъв народ" заявиха, че няма да подкрепят правителство с третия мандат. ГЕРБ обявиха, че очакват връчването на втория мандат и казаха, че ще го върнат веднага. От БСП потвърдиха, че ако получат третия мандат - ще проведат разговори с всички парламентарно представени политически сили без ГЕРБ и ДПС в опит за съставяне на правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидерландия въвежда нови изисквания за пристигащите от България
Нидерландия въвежда нови изисквания за пристигащите от България
Олимпийска медалистка продаде отличието си, за да помогне на дете
Олимпийска медалистка продаде отличието си, за да помогне на дете