НОВИНИ

След консултациите при президента: ДПС ще подкрепят кабинет, но не безусловно

bnt avatar logo
от БНТ
15:15, 18.08.2021 (обновена)
7120
Чете се за: 06:22 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев продължава консултациите с парламентарно представените партии, като опит за връчване на втори мандат за съставяне на правителство. Втората му среща днес е с представители на ДПС.

На всички ни е ясно, че страната ни е изправена пред комбинации от кризи и тези кризи изискват държавническо отношение, изискват прозорливост от всички партии за съставяне на редовен кабинет с широка парламентарна подкрепа, заяви в началото на консултациите президентът Румен Радев.

По думите му за това е нужен диалог, компромис, консенсус.

За разлика от 45-ото НС, в 46-ото вашата партия беше поканена на такъв диалог за формиране на правителство. За нас е важно да разберем вашето мнение и какъв трябва да бъде подходът към този въпрос - формиране на редовен кабинет с ясни цели, приоритети и програма, който да очертае път за устойчиво развитие на страната, допълни държавният глава.

Наистина страната ни е изправена пред множество кризи, в момента е факт и политическата криза, коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Нашата позиция ние заявихме още след изборите за 45-тото НС - че българските граждани заявиха промяна и че имат нужда от стабилност и сигурност. Тогава бяхме заявили безусловна подкрепа на новите партии в НС, за да има кабинет. Тази позиция на изборите за 46-то НС малко се промени с оглед на кратката биография на 45-тия парламент и нашата заявка, че безусловна и непотърсена подкрепа няма да има от наша страна. Категоричното условие ни условия за подкрепа е възстановяване на нормалността в политиката и на демокрацията в нашата страна, подчерта Карадайъ.

Той заяви още, че актуализацията на бюджета ще се разглежда в Народното събрание - там, където му е мястото.

Радев: Атаката срещу Кирил Петков цели да постави под въпрос легитимността на актовете на служебния кабинет

Напрежение и остри реплики предизвика темата за гражданството на служебния министър на икономиката Кирил Петков.

Имах един въпрос към министър Кирил Петков на база негови заявления в публичното пространство - че е подал заявление за отказ от гражданство, заяви Карадайъ.

Що се касае до министър Кирил Петков, аз не мисля че е много удачно точно вие да повдигате тази тема, отговори президентът.

Защото според мен да си гражданин на Република България означава да носиш България в сърцето си и когато избухна този скандал, аз самият се срещнах с г-н Петков и го запитах "Вие ще ми кажете ли коя е вашата Родина майка - България или Канада: и получих еднозначен отговор - България, заяви президентът.

Сн. Десислава Кулелиева, БНТ

След което Радев попита Карадайъ: Вие ще ми кажете ли коя е вашата Родина майка?

Моята Родина майка категорично е България, заяви председателят на ДПС.

Надявам се да сте искрен в тези думи, отговори му президентът Радев.

В разговора се включи и Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че не може да остане безучастен, когато българският президент пита коя Родината майка г-н Карадайъ.

Това можем да питаме и бесарабските българи. Всеки етнос, който не живее на територията на страната си има родина и държава по произход. И да питаме точно тази част от обществото, която е доказала, че носи България в сърцето си, съжалявам, че тази лекция трябва да си я четем тук, заяви Йордан Цонев.

Изложихме нашите аргументи за необходимостта от редовен кабинет, защото в този служебен кабинет има много пропуски. Нека да видим какво ще се предложи - диалогът, дебатите, между партиите, да видим какво ще заявят, подчерта Мустафа Карадайъ на излизане след консултациите.

Взаимоотношенията са такива, каквито са, допълни той.

Г-н Радев е може би изнервен малко, предвид политическата ситуация. А може би урокът от 30 години за правене на предизборна кампания с анти ДПС реторика и омраза явно не е научен. С анти ДПС реторика и омраза обаче никоя криза няма да бъде решена. Нещо повече - с анти ДПС реторика и омраза никой не може да прикрие своята политическа немощ, категоричен е Карадайъ.

"Демократична България" след консултациите: Третият мандат трябва да се реализира в рамките на партиите извън ГЕРБ и ДПС

По-рано президентът проведе консултации с ръководството на "Демократична България".

"Ще бъде крайно безотговорно, ако и този парламент приключи без правителство и актуализиран бюджет. Така служебното ще е с вързани ръце", каза президентът Радев.

Вчера първите три политически сили в парламента потвърдиха позициите си пред президента и обявиха готовност за нови избори.

От "Има такъв народ" заявиха, че няма да подкрепят правителство с третия мандат. ГЕРБ обявиха, че очакват връчването на втория мандат и казаха, че ще го върнат веднага. От БСП потвърдиха, че ако получат третия мандат - ще проведат разговори с всички парламентарно представени политически сили без ГЕРБ и ДПС в опит за съставяне на правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев проведе среща с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова
Стефан Янев проведе среща с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова
БФС: Футболна България отговори на обвиненията за „натиск от БФС“
БФС: Футболна България отговори на обвиненията за „натиск от БФС“