НОВИНИ

Мечките от Белица "на гости" в Европарламента

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:50, 19.03.2024
Чете се за: 05:52 мин.
По света
Слушай новината

Снощи в Европейския парламент в Брюксел беше открита фотоизложбата "Спасените: 20 години история", посветена на на Парка за мечки край Белица. 20-те фотографии от изложбата показват и разказват за 20-годишното развитие на Парка за мечки, управляван съвместно от фондациите "Четири лапи" и "Бриджит Бардо". Сред гостите на официалното откриване бяха представители на двете фондации, кметът на Белица заедно други български кметове, както и български и чужди евродепутати.

Боби, Бойка, Чарли, Дана, Теди и Мима са няколко от сегашните обитатели на парка за мечки в Белица. Техните снимки, минали истории на танцуващи мечки, някои от които много трагични, но и спасението им и това как живеят в момента са част фотоизложбата в Европарламента. Според организаторите в Брюксел България показва положителен пример за добро взаимодействие между неправителствените организации и местната власт в името на благополучието на животните, но и развитието на региона. Пример, от който според заместник председателя на Европарламента Мартин Хойшик, могат да се учат дори западните държави.

"Това е едно от основните послания - че диви животни като мечките не трябва да бъдат държани в клетки, те принадлежат на природата и тези, които са имали трагично минало трябва да имат шанса да бъдат спасени и получат истински дом. А този дом може да е и начин за развитие на региона. Паркът в Белица е добър пример дори за държави в Западна Европа, в които все още има диви животни, държани в плен. Това са практики, които могат да бъдат част от 21 век и съм щастлив, че България е пример за Европа", каза Мартин Хойшик - зам.-председател на ЕП.

Следващата стъпка за парка в Белица е инвестиция в образованието.

"Това, което "Четири лапи" смята да прави оттук натам с Парка за мечки в Белица е да насочим нашите усилия в една друга посока и това е образованието. Ние ще продължим да спасяваме мечки, които имат нужда, мечки, отглеждани на затворено, но ще се опитаме да направим всичко възможно да пригодим парка да бъде една добра среда, където хората, като дойдат да могат да научат колкото се може повече за кафявата мечка, колкото се може повече за това как ние се отнасяме към нея, колкото се може повече за това какво е това странно нещо благополучие на животните и съответно се надяваме в крайна сметка да постигнем това как искаме да видим света днес и утре”, посочи Димитър Иванов - директор на Парка за мечки в Белица.

Кметът на Белица обещава местната власт да продължи да подкрепя двете фондации. През последните години паркът привлича все повече туристи, не само от България, но и от цяла Европа.

"Радвам се, че в сърцето на Европа чуваме за добрия пример на България, конкретно в Белица. Фондациите "Четири лапи" и "Бриджит Бардо" - те издържат най-важната част на парка. Ние от наша страна каквото е трябвало през годините - те знаят много добре - сме напълно съдействали. Последната тяхна идея е да го разширят, да направят някаква дигитална зона върху общински терени. Разбира се, ние ще им ги предоставим на момента, за да може, когато хората дойдат - първо да видят в естествена среда как живеят животните, а в дигиталната - да получава образование повече и най-вече за малките деца да ги обучаваме в едно хуманно отношение към животните. Не само към мечките, а и към всички останали животни".

Според домакина на изложбата Илхан Кючюк добрият пример на Белица се разраства и в страните от Западните Балкани.

'Днес имаме спасени мечки от Северна Македония, от Сърбия, от Косово, от Албания. Този пример трябва да се показва тук в европейските институции. Да покажем и още нещо - България, когато иска може да се обединява. Неслучайно е казано, че съединението прави силата - днес тук бяха представители от всички политически партии, кметове от крайно ляво до крайно дясно. Те показаха, че могат да се обединяват и да правят добрини в името на България", обясни Илхан Кюлюк - евродепутат ДПС/"Обнови Европа".

Фотоизложбата в Европарламента припомня историята на парка в Белица, който отваря врати през 2000 г. Първоначално той е убежище за "танцуващите" мечки в България, сега в него има и обитатели от други балкански държави. 17 спасени мечки живеят в момента в естествена среда, в защитена зона, простираща се на повече от 12 хектара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН отново с призив за прекратяване на огъня в Газа
ООН отново с призив за прекратяване на огъня в Газа
В базата "Рамщайн" се събира контактната група за Украйна
В базата "Рамщайн" се събира контактната група за Украйна