НОВИНИ

Магазин на колела снабдява обезлюдени шуменски села

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Здравка Русева
22:41, 18.03.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Село в Югозападна България страда заради затварянето на магазина им за хранителни стоки. На хората им се налага да ходят в съседни населени места за основни хранителни продукти. Неволята обаче наистина учи. Сега показваме пример за изобретателност и решение на проблема, което са намерили в другия край на България - Североизтока.

Магазин на колела тръгва към новопазарските села, за да доставя хляб и храни от първа необходимост. С обезлюдяването в селата отдавна няма аптека, няма лекар, но вече няма и магазин, от който хората да си купят пакет сол, например.

Три пъти в седмицата площадите на селата Сечище, Тръница, Беджене, Преселка, Зайчино ореше оживяват. В определен час пред кметството се събират хора с пазарски торби в ръка и чакат магазина на колела да се зададе по пътя. Той остава във всяко от селата около час, за да могат всички да си купят каквото им е необходимо.

"Ние чакаме магазина да отвори да си вземем хляб", каза Христинка Славчева.

"Няколко пъти се опитаха да отворят магазина, много са високи наемите, много са високи данъците, просто не издържат на това. Хляб, мляко, олио, захар, ей такива работи, най-основното", обясни Калинка Спасова.

На хубавото бързо се свиква, казват местните хора. Вече искат в магазина да има по-голямо разнообразие от стоки.

"От начало казаха, че ако няма това, което търсим, ще запишат, и това, което искаме, ще го доставят следващия път. Направих това нещо и отидох на следващия път, викам – какво става, ще ми донесете ли, защото казаха не в четвъртък в събота ще е. Няма да носим това, което сте поръчали, не ни разрешават", обясни Златка Михайлова.

Като пристигне в селото подвижният минимаркет се включва към тока на кметството, за да поддържа хладилната витрина и фризера, в който се съхраняват мляко, сирене, кашкавал, колбаси, масло и маслини. На рафтовете пък има брашно, ориз, макарони, вафли и бонбони.

"Колкото и смешно да звучи, да ти трябват две бучки захар или една щипка сол, няма откъде да се вземат. Видяхме, че имат крещяща нужда, за да оцелее един човек, защото те не са подготвени за сървайвър и няма откъде да си набавят сол, брашно…Както казват хората по селата, искаме това, но това не е голям магазин, не е хипермаркет, физически няма къде да го съхраним и затова нещата са от тази необходимост", каза Никола Николов.

Магазинчето на колела е само на един месец, но вече си има постоянни клиенти, които го чакат като добър приятел да им дойде на гости.

Гледайте повече от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Чочев: Надявам се националният отбор да върви във възходяща линия
Ивайло Чочев: Надявам се националният отбор да върви във възходяща линия
Илия Груев: Много се надявам да влезем във Висшата лига
Илия Груев: Много се надявам да влезем във Висшата лига