НОВИНИ

48 варненци дадоха кръв в първия ден от кампанията на БНТ за кръводаряване

bnt avatar logo
от БНТ
19:09, 18.03.2024
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Първите две акции по кръводаряване, част от кампанията на БНТ „Даряваш кръв – даряваш живот“, се проведоха във Варна и в Благоевград.

Оказа се, че интересът е голям и така резервите на кръв в тези медицински центрове започнаха да се запълват.

48 варненци дариха кръв в първия ден от кампанията на БНТ – „Даряваш кръв – даряваш живот“ в единствения у нас мобилен пункт. Още преди пунктът да бъде разположен пред сградата на общината, имаше желаещи да се включат.

"Много успешна беше акцията. Истината е, че с пункта работихме толкова продължително време от 8 до 18 часа. Мястото се оказа удачно", заяви д-р Жанина Йорданова, директор на РТЦХ Варна.

"Тъй като разполагаме с две легла в мобилния пункт, те се насочиха и дойдоха тук на място в Кръвния център, където имаме условия да вземем много повече хора наведнъж", обясни д-р Мирела Кирякова, началник на Отделение “Кръводаряване” в РТЦХ Варна.

Преди акцията в хладилната камера липсваха сакове с кръвни групи А положителна и Б положителна. Само за ден някои от липсите бяха запълнени.

"Както виждате горе А+ и АБ+ имаме добри наличности, от 0+ имаме наличности. За съжаление, все още от Б+ сме с ограничени наличности. Но се надяваме тези дни да продължи така кръводаряването, за да можем да осигурим всички кръвни съставки, необходими за пациентите на лечебните заведения от Варна", допълни д-р Жанина Йорданова.

И в Благоевград желаещи да дарят кръв в отделението по трансфузионна хематология имаше още в първите часове на деня. Сред тях беше Зузана от Словакия, която е активен кръводарител вече няколко години.

"Наистина си е много нужно да даряваме кръв, не само когато е нужно заради наши близки, но и по принцип да помогнем на хора, които се нуждаят точно в този момент от нашата кръв", сподели Зузана.

"Всяко кръводаряване спасява живот. Дори, когато не е за спешна нужда, отново операциите, които се правят на хората, за да продължат техния живот, за да го спасят, за да осигурят по-добро качество на живот", обясни кметът на Община Благоевград Методи Байкушев.

Операторът на БНТ-Благоевград – Иван Терзиев остави за малко камерата и също се включи в акцията, воден от желанието да помогне на някого в нужда.

"Важно е да се дава кръв, защото някой някъде се нуждае от кръв. Не винаги можеш да намериш точно, когато ти трябва. Така, че някъде има запас", каза операторът на БНТ Иван Терзиев.

"Това, което се прави като използваемост на тези резерви, е нещо огромно, велико. В смисъл такъв, че ние нямаме, или имаме брак под 1%. Това е нещо уникално. Цялата кръв, която се взема, дарява, се използва за медицински цели, използва се за кръвопреливане", заяви д-р Валентин Кормев, старши лекар в отделението по трансфузионна хематология в Благоевград.

Кампанията на БНТ продължава, а този четвъртък акцията по кръводаряване ще се проведе в Пловдив.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емилия Димитрова с 20 точки при загуба на Гранд Репидс в САЩ
Емилия Димитрова с 20 точки при загуба на Гранд Репидс в САЩ
Разследване по обвинение за расизъм извади Франческо Ачерби от националния отбор на Италия
Разследване по обвинение за расизъм извади Франческо Ачерби от националния отбор на Италия