НОВИНИ

Рекордна подкрепа и избирателна активност на изборите в Русия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:30, 18.03.2024
Чете се за: 05:40 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Владимир Путин остава на власт след като спечели президентските избори. Избори, които демократичните държави определиха като - нито честни, нито свободни.

За него са гласували 87.2 на 100 от гласувалите. Резултати, които му позволяват да твърди, че разполага с голямата подкрепа на руснаците. А ето и как растат гласовете за него през годините. През 2018-та година той е имал 77,5%.

Всичко това и при увеличаваща се избирателна активност.

Ето и как са гласували руските граждани в София: за Владимир Путин са подадени 1104 бюлетини, за Владислав Даванков - 516. Нямаме информация обаче колко са невалидните бюлетини.

Малко след края на изборния ден, Владимир Путин говори пред привърженици и журналисти в щаба си в Москва. Той благодари на всички за подкрепата, заяви, че има още много работа, но каза, че всичко обещано ще бъде свършено.

По думите му, убедителният резултат показва на Запада, че руснаците застават зад лидера си по отношение на войната в Украйна и добави, че ще се търсят варианти за укрепване границите на наричаните от него "нови територии" - окупираните области в Украйна. Путин не изключи вероятността за пълномащабен конфликт между Русия и НАТО.

"В наши дни няма нищо невъзможно, но на всички е ясно, че бихме се доближили само на крачка от Трета световна война. Не мисля, че някой има интерес това да се случва. Техни войски и сега присъстват в Украйна. Знаем го. Чуваме френска реч, английска реч. Това не води до нищо добро, първо за тях, защото техните хора загиват. В крайна сметка решението не е наше и ако някой иска да прикрива проблемите вътре в страната си с агресивна външна политика - това е добре познат и често използван трик", заяви президентът на Русия Владимир Путин.

За първи път от години, в отговор на журналистически въпрос, Владимир Путин спомена името на най-яркия си критик - покойния Алексей Навални, и нарече смъртта му "тъжно събитие" .

"Това, което ще ви кажа, може и да ви изненада - няколко дни преди г-н Навални да почине, бях информиран, че има идея да бъде част от сделка за размяна на затворници със Запада. Вярвате или не, още преди да чуя цяло изречение, отвърнах "съгласен съм". Уви - случи се каквото се случи. Имах само едно условие - да го разменим, но никога да не се връща обратно", каза Путин.

Путин коментира и символичната протестна акция "По обяд срещу Путин".

"Доколкото разбирам, този призив не е имал никакъв ефект. Но това не е важно. Важното, е, че някои повреждаха бюлетини. Това е лошо. Защото ако самите вие не искате да гласувате, или искате да подкрепите някого, или да не гласувате за никого, защото не ви харесва - това е едно. Но да дойдете и да попречите на друг, който иска да участва, който изпълнява гражданския си дълг - това е лошо, най-малкото недемократично!", допълни Владимир Путин.

Според руския държавен глава, който сега ще управлява до 2030 г., руската демокрация е много по-представителна, защото при американската гласовете по пощата могат да бъдат купени. Твърдение, което според експерти, не отговаря на истината. Не са изненадани от предизвестената победа и обикновените хора.

Ето какво споделиха някои руснаци:

"Нямаше кандидат, който да ми допада. За това гласувах срещу всички."

"Много се радвам! Ще живеем добре, с децата всичко ще е наред!"

"Най-важното е да има мир! Искаме цялата тази военна история да приключи. И разбира се - в наша полза!"

"Чакам войната да свърши! Иначе всичко си ми е наред!"

Петият мандат на Путин едва ли ще се различава много от четвъртия, пише BBC. Но 87% демонстрират консолидацията на руския народ, показват на елитите кой командва, и дават на победителя още по-голяма увереност. А това не винаги е добър знак, добавя британската медия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Куинси Промес може да остане в затвора в ОАЕ няколко години
Куинси Промес може да остане в затвора в ОАЕ няколко години
Димитър Николов: Триумфът на Черноморец е огромен успех за Бургас
Димитър Николов: Триумфът на Черноморец е огромен успех за Бургас