НОВИНИ

Президентът връчи мандата на ГЕРБ-СДС (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:20, 18.03.2024
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Президентът връчи първия проучвателен мандат за излъчване на правителство на Мария Габриел - кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС.

Заедно с ръководството на ГЕРБ в президентската институция дойдоха и Николай Денков и Кирил Петков. По настояване на ПП-ДБ преговорите между първите две парламентарни групи ще продължат. Габриел настоява до 24 часа да се опитат да изчистят противоречията. За ПП-ДБ кандидатите за министри, предложение от ГЕРБ - СДС за неприемливи.

Безпрецедентно, Мария Габриел и ръководството на ГЕРБ -СДС дойдоха в президентската институция с 15 минути закъснение. Заедно с тях бяха примерът в оставка Николай Денков и председателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков, което подсказа, че преговорите са продължили до последната секунда. Заместник председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Теменужка Петкова потвърди и пред държавния глава, че тяхната кандидатура за премиер е Мария Габриел. Президентът Румен Радев й връчи първия проучвателен мандат.

"В изпълнение на чл.99 от Конституцията на Р.България ви връчвам проучвателен мандат за съставяне на правителство. Да напомня, че имате 7 дни за представяне на структура и състава на МС", заяви президентът на Република България Румен Радев.

"Приемам мандата от името на ПГ на ГЕРБ-СДС с чувство за отговорност за това, че България има нужда от стабилност, но стабилност, която се гради на ясни принципи, на публичност, на споделена отговорност и на равнопоставеност на тези, които решават да носят отговорността за България", каза кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

След тези думи Мария Габриел помоли президента Румен Радев да седнат, за да споделят с него как вървят преговорите с ПП-ДБ. Говориха при затворени врати. По-късно пред медиите тя обяви:

"Бяхме помолени от колегите от ПП-ДБ за още малко време. Имаме нужда в максимално кратко време, искрено се надявам, да бъдем способни да го покажем и в следващите 24 часа да финализираме преговорите. Още веднъж споразумението и МС вървят в пакет", допълни Мария Габриел.

Габриел уточни, че между двете парламентарни групи няма различия по приоритетните теми - реформите в съдебната система, борбата в корупцията, регулаторите. Но дебело подчерта, че последните уточнения трябва да приключат в максимално кратък срок.

"Казвам го така, както го казах и на колегите от ПП-ДБ - седем дни е срокът, който аз не приемам. Трябва в максимално кратко време да изчистим това, което остава и да излезем да го споделил пред вас. Преговорите ще продължат още този следобед това е, за което сме се разбрали", обясни Габриел.

Николай Денков обясни, че имат нужда от още време, защото за първи път тази сутрин са чули имената на кандидатите за министри, предложени от ГЕРБ-СДС и за тях са неприемливи.

"Това, което мога да кажа е, че сутринта това, което беше представено като проектосъстав ние го виждаме за първи път. В този вид то за нас е неприемливо, така че тепърва ще обсъждаме и състава", каза министър-председателят в оставка Николай Денков.

Премиерът в оставка е съгласен, че преговорите по споразумението и съставът на проектокабинета трябва да вървят заедно в пакет. Отбеляза също, че до вчера не са били наясно дали ГЕРБ-СДС ще подпишат споразумението.

"Вчера ни беше казано - няма да бъде подписано. Сега вече имаме съгласие, че това споразумение ще бъде подписано. Ако трябва ще да уточним още текстовете и можем да погледнем и състава. Нашето разбиране е, че трябва да бъдат подписани заедно", подчерта Денков.

"Нашата позиция е много ясна, че ние ще подпишем споразумението. Това, което и вчера казахме, че имаме нужда това нещо да бъде изговорено, затова се радвам, че днес преговорите продължават", допълни Габриел.

И двамата увериха, че ще обявят позицията си, когото стигнат до окончателно решение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Николов: Триумфът на Черноморец е огромен успех за Бургас
Димитър Николов: Триумфът на Черноморец е огромен успех за Бургас
Генералният мениджър на Фиорентина Джо Бароне е в критично състояние в болница в Милано
Генералният мениджър на Фиорентина Джо Бароне е в критично състояние в болница в Милано