НОВИНИ

Първи тренировъчен полет на въздушната линейка

Цанка Николова
от Цанка Николова
11:48, 18.03.2024 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздух направи първи тренировъчен полет.

На първата тренировъчна HEMS мисия на авиационния оператор „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД присъства транспортният министър в оставка Георги Гвоздейков.

Хеликоптерът излетя от авиобазата на Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) в 11.48 ч. и кацна в 11.58 ч. на болничното вертолетно летище на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Екатерина“, след което да се върне обратно в базата.

Снимки: Алекс Донев

Паметен ден за българските лекари. Така директорът на болница "Света Екатерина" проф. Димитър Петков определи първата тренировъчна мисия на спешната медицинска помощ по въздух.

"Оттук нататък предстои да бъдат изпълнение тренировъчните часове на българската машина, на българските пилоти и веднага след това стартират оперативните дежурства. Мечтата на поколения български медици да има спешна въздушна помощ е изпълнена", каза зам. министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

"Включваме се в системата "Златен час", всеки един пациент от различни краища на страната може да бъде транспортиран за по-малко от час до тази площадка или до площадки на близки болници, които се намират в района", обясни проф. Димитър Петков.

Демонстрационният полет с хеликоптера за спешна медицинска помощ първоначално бе планиран за 15 март. Полетът беше отложен за днес заради националния траур в памет на патриарх Неофит.

Площадката на болница "Св. Екатерина" е построена преди повече от 20 години и това е третото кацане след сертифициране на площадката. Скоро предстои да бъде лицензирана и площадката в болница "Лозенец". Така столицата ще разполага с три хеликоптерни площадки - в "Света Анна" и в правителствена болница. От началото на април вече хеликоптерът ще има готовност и за реални спасителни операции. На борда по време на спасителни операции ще има лекар и реаниматор. Заедно с двама пилоти. Според ситуацията ще има и други специалисти.

Първият хеликоптер от системата за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service) пристигна в България на 1 февруари от Италия. Премина през период на сертифициране и имаше леко забавяне, но от април българските медици ще могат да разчитат и на спасяване по въздух. До края на годината се очаква да пристигнат още две въздушни линейки - през юни и декември. Те ще са разположени край Плевен и Сливен.

Вижте прякото включване на Цанка Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият круизен кораб за сезона акостира на пристанището във Видин
Първият круизен кораб за сезона акостира на пристанището във Видин
Мария Габриел прие мандата, преговорите с ПП-ДБ продължават още 24 часа
Мария Габриел прие мандата, преговорите с ПП-ДБ продължават още 24 часа