НОВИНИ

Китай и Индия приветстваха резултатите от изборите в Русия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:33, 18.03.2024
Чете се за: 06:25 мин.
По света
Слушай новината

Владимир Путин укрепи властта си, след като елиминира всичките си опоненти и промени правилата, така че оставането му на власт да бъде гарантирано.

Той е на път да надмине Сталин и Екатерина Велика - ако остане на поста не само до 2030 г., когато свършва настоящия му мандат, но и до края на следващия - през 2036 г.

Путин вкуси властта в последния ден на 1999 г., когато президентът Борис Елцин го определи за свой наследник.

През март 2000-та година той спечели и първият си мандат след избори. Печели и следващите през 2004 г., но след два мандата на поста, няма право на трети.

Тогава Путин прибягва до рокада с премиера Медведев и за 4 години става премиер, а Медведев - президент.
Постига удължаване на президентския мандат от 4 на 6 г. Отново печели президентските избори през 2012 г. и още веднъж - през 2018 г.

Провежда референдум с предизвестен край и променя Конституцията, като прави възможно оставането на власт за три последователни мандата от по 6 години.

Вчера Владимир Путин спечели президентските избори в Русия за пети път с най- голямата подкрепа досега. Но за демократичния свят тази победа идва след нечестни избори.

Западът осъди проведените в Русия избори за президент и изтъкна строгия контрол на Кремъл върху политическата система, медиите и самия вот. Германия ги определи като псевдо-избори, Съединените щати заявиха, че те не са били нито свободни, нито честни. На другия полюс застанаха Китай, Индия, Иран и Северна Корея, които приветстваха резултата, индийският премиер Нарендра Моди изпрати "топли поздрави".

В общо изявление страните от Евросъюза осъдиха "вътрешните репресии" при президентските избори в Русия и липсата на реален избор след като всички кандидати, които са против войната в Украйна, не са били допуснати до участие.

"Това не бяха честни и свободни избори. Нямаше наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, имаше строги ограничения. Това мога да кажа по дипломатичен начин. Но извън това, тези избори се основаваха на репресия и сплашване, проведоха се в окупираните територии на Украйна в нарушение на украинския суверенитет", заяви Жозеп Борел.

27-те заклеймиха и провеждането на вот в окупираните украински територии и заявиха, че не признават и никога няма да признаят гласуването там и неговите резултати.

"На изборите в Русия нямаше избор. Избирателния процес показва не само безразсъдното поведение на Путин към собствения му народ, но и към Хартата на ООН. Провеждането на така наречените избори в територии на Украйна, на Молдова и Грузия нарушава международното право", каза министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок.

Официален Берлин заяви, че канцлерът Шолц няма да поздрави Путин, защото резултатите са били предизвестени.

Париж посочи, че изборите в Русия са били проведени в условия на репресии срещу гражданското общество и опозиционните прояви, при затягане на ограниченията върху свободата на словото.

Според Лондон вотът ясно е показал "дълбочината на репресиите" в Русия. "Путин открадна поредните избори, но няма да открадне Украйна", написа британският министър на отбраната Грант Шапс.

"Нелигитимна имитация", така украинският лидер Зеленски нарече изборите в Русия и посочи, че Владимир Путин е "болен за власт" и прави всичко, за да управлява вечно.

"Няма никаква легитимност в тази симулация на избори и не може да има. Този човек трябва да бъде съден в Хага. Това трябва да гарантираме заедно с всички по света, които ценят живота и почтеността", обясни президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Михайло Подоляк от екипа на Зеленски видя заявка за ескалация на войната в изказване на Кремъл за необходимостта от създаване на буферна зона по границата за защита от украинската артилерия. Путин означава война, заяви и сътрудник на покойния Навални.

"Трагедията е, че много от моите сънародници не правят връзката между Путин и войната. Целта на нашата кампания беше да обясним, че Путин означава война", подчерта руският опозиционер Леонид Волков.

Кремъл отхвърли критиките на Запада и заяви, че преизбирането на Путин показва подкрепата за президента и консолидацията около него.

Китайският президент Си Цзинпин поздрави Путин, и обяви, че Пекин ще запази тесния диалог с Москва за развиване на „безграничното“ партньорство. Приветствия дойдоха и от Венецуела.

"С над 87% от гласовете Путин постигна голяма победа във войната, той победи цялата Западна империя", заяви президентът на Венецуела Николас Мадуро.

Самият Путин заяви, че той и останалите кандидати на изборите имат общи цели.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще подменят мантинели на участък от АМ "Тракия" утре
Ще подменят мантинели на участък от АМ "Тракия" утре
Кирил Десподов отново спечели наградата "Футболист на годината"
Кирил Десподов отново спечели наградата "Футболист на годината"