НОВИНИ

Желязков във Виена: Основна цел на България остава сухопътният Шенген

Председателят на НС проведе редица срещи на конференцията за Дунавската стратегия

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:47, 18.03.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

България не признава изборите за президент на Русия на територията на Украйна. Това увери председателят на Народното събрание Росен Желязков украинския си колега Руслан Стефанчук. Двамата се срещнаха във Виена на конференция за Дунавската стратегия. Желязков разговаря и с председателя на Националния съвет на Австрия.

Като към добър приятел председателят на Върховната рада на Украйна се обърна към Росен Желязков. Той подчерта, че следи с тревога новата вълна от нападения на Русия над Украйна и посочи, че на дневен ред отново е въпросът за засилване на натиска на международната общност върху Москва. Коментира и президентските избори.

"Уверихме Украйна, че не признаваме изборите в Русия, проведени на територията на Украйна, както и подчертахме, че България ще продължи да оказва необходимата помощ, която независимо някои забавяния, особено при военнотехническата помощ, но политически българският парламент е показал, че може своевременно да взима решения в тази посока", каза Росен Желязков.

Председателят на парламента посочи, че страната ни ще продължи да оказва последователна подкрепа на Украйна, колкото е необходимо.

"Получихме благодарност, че се присъединихме към апела към американския конгрес за необходимата помощ за Украйна".

В рамките на Деветата конференция на председатели на парламенти по Стратегията на ЕС за региона на река Дунав, чието откриване беше тази вечер, Желязков се срещна и с австрийския си колега, като и поставил и темата Шенген.

Основна цел на България остава премахването и на сухопътния граничен контрол в рамките на шенгенското пространство възможно най-скоро, посочи Желязков. И допълни, че ще очакваме решение за това от Австрия след изборите в страната.

"Темата е гореща и ще продължаваме да я следим с необходимото политическо внимание и съдействие, за да можем да се похвалим с пълноправно членство в шенгенското пространство. Няма срокове, дебатът по тази тема в австрийското общество и партиите продължава".

София е предприела решителни мерки за засилване на контрола по външните граници на ЕС, допълни още Желязков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 18.03.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 18.03.2024 г., 20:50 ч.
Григор Димитров и Виктория Томова научиха жребия си за турнира в Маями
Григор Димитров и Виктория Томова научиха жребия си за турнира в Маями