НОВИНИ

Медици от Поморие работят в COVID отделение за 650 лв.

bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 29.11.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Още

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева на спешна среща с медиците в Поморие. Причината - публикуваните фишове на последните заплати на няколко медицински сестри от болницата в града, които разбуниха социалните мрежи. От тях се вижда, че те получават ниско заплащане, а освен това не са получили и допълнително възнаграждение за работата си в COVID отделението.

В болницата в Поморие медицинските сестри получават заплата от 650 лв. на месец. В последната седмица на октомври те се включват и в борбата с COVID-19, след като се разкрива COVID отделение. Получават фишовете си за заплати, но установяват, че нямат допълнителната помощ от 1000 лв. за работещите на първа линия.

Днес зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пристигна в Поморие за среща с персонала на болницата, за да успокои, че всеки ще получи от допълнителните средства.

COVID отделението на болницата в Поморие приема първия си пациент в края на октомври. Бързо се запълват всички 15 легла, а на смяна са един лекар и медицинска сестра.

БНТ: Има ли липса на персонал?

Стефка Василева, санитар: Голяма, голяма...

БНТ: Вие работите в друго отделение, но идвате да помагате?

Стефка Василева, санитар: Ами когато се налага идвам, да наистина. Винаги, когато ме помолят идвам, когато няма кой.

Въпреки ниските заплати и неполучените 1000 лв., медиците продължават да лекуват.

От здравното министерство обясняват закъснението с късното разкриване на COVID отделение.

Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването: Тъй като работата започна последната седмица на месец октомври с 4 пациенти, средствата за възнагражденията на персона за лечение на болни с COVID ще бъдат наредени по сметките още в понеделник на лечебното заведение. Това са 61 000 лв. Ако е по административна грешка, ние поднасяме своите извинения на персонала на болницата.

Изплащат допълнителни 1000 лв. на медиците в Поморие

Болницата в Поморие има стари задължения, а погасяването им се отразява върху заплатите. С помощ от министерството и общината от догодина заплатите ще се увеличат.

Христина Атанасова, главна сестра в УМБАЛ-Поморие: Много съм доволна, много съм удовлетворена. Защото всъщност тези 1000 лв. ние, които работим, ще си ги получим, така е. Обаче тук се лекуват и други заболявания, хората боледуват и от други неща.

Д-р Женя Караилиева, управител на УМБАЛ-Поморие: Безкрайно много благодаря за уточнението, че тази болница е необходима. Искам всички да го чуят, защото това беше големият въпрос, на който не можехме да си дадем отговор - трябва или не трябва да съществуваме.

Болницата ще приема и пациенти без коронавирус, но с белодробни заболявания, за де облекчи работата на останалите лечебни заведения в областта.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори протест на полицаите - настояват за 30% по-високи заплати (ОБЗОР)
Втори протест на полицаите - настояват за 30% по-високи заплати (ОБЗОР)
Самоубийствата в Япония през октомври са повече, отколкото жертвите на COVID-19 през цялата година
Самоубийствата в Япония през октомври са повече, отколкото жертвите на COVID-19 през цялата година