НОВИНИ

Медици получиха сертификатите си за обучение в оказване на спешна помощ по въздуха

медици получиха сертификатите обучение оказване спешна помощ въздуха
bnt avatar logo
от БНТ
14:15, 23.06.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Още
Слушай новината

Заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гитов връчи сертификатите на втората група от 50 медици - лекари, медицински сестри и лекарски асистенти, преминали обучение за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Медиците преминаха обучение във Военномедицинската академия. През май бяха обучени други 50 медици.

България ще разполага с медицински хеликоптери до месец

Първият хеликоптер е на поточната линия и ще бъде доставен в България в периода от средата на декември до средата на януари следващата година, каза проф. Гетов. Останалите машини ще бъдат доставени по график, а вторият хеликоптер ще бъде в България до края на юни следващата година. Останалите четири хеликоптера ще бъдат доставени в страната ни поетапно, до края на 2026 г.

Работи се по хеликоптерните бази, а до края на месеца ще започне да пристига оборудването, допълни той. Изчакваме предаването на правото на ползване, за да можем да започнем построяването на хангарите, в които ще трябва да има помещения и за медицинските екипи. По думите му с Министерството на транспорта и съобщенията е уточнено, че в периода септември-октомври ще започне обучението на пилотите. Мнението на всички ангажирани експерти за машините е, че те са на световно ниво, посочи още той.

Снимки: Министерство на здравеопазването

Засега девет болници са заявили желание за изграждане на болнични хеликоптерни площадки. Вчера беше направена първата копка на триетажен паркинг с хеликоптерна площадка върху него при болница „Св. Георги“ в Пловдив, припомни заместник-министър Гетов. Други площадки ще има в Ямбол, във Варна – при болница „Св. Марина“ и др.

Над 100 лекари и медицински сестри са одобрени за работа на медицинските хеликоптери

В наземната база на Летище София ще има два хеликоптера, като единият винаги ще бъде в резерв, така че, ако някъде в страната хеликоптер се нуждае от ремонт, резервният ще го замести. Другата база вероятно ще е на летище „Крумово“ в Пловдив. Има дискусия за една от базите, тъй като първоначалната идея беше за летището в Долна Митрополия, но има спор с военните, тъй като трябва допълнително изграждане на подход, каза още той.

Министерството на здравеопазването ще продължи да инвестира в медиците, предстои и допълнително обучение, включително и в базата на фирмата-производител, което ще бъде в Италия.

Шестте хеликоптера са осигурени в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни спорт и забавна математика за учениците през лятото
Безплатни спорт и забавна математика за учениците през лятото
Заради липса на лекари родилното отделение в ловешката болница спря работа
Заради липса на лекари родилното отделение в ловешката болница спря работа