НОВИНИ

Меркел иска незабавно освобождаване на Навални

меркел иска незабавно освобождаване навални
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:45, 21.01.2021
Чете се за: 01:27 мин.
Слушай новината

Германският канцлер Ангела Меркел призова руските власти да освободят руския опозиционен политик Алексей Навални, съобщава БГНЕС, като се позовава на "Дойче Веле".

"Разбира се, настоявам за незабавното освобождаване на г-н Навални. Федералното правителство смята, че това би било правилно. И много спешно", отговори Меркел на въпрос на ДВ на пресконференция в Берлин.

Навални обвинява руския президент Владимир Путин и Федералната служба за сигурност (ФСБ) в опит да го убият. Повече от 50 страни членки на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) призоваха Русия да разследва отравянето на политика.

Bellingcat и The Insider публикуваха разследване на група възможни служители на ФСБ, вероятно замесени в отравянето. Руските власти отричат ​​всички обвинения. ЕС и Великобритания наложиха санкции за отравянето на Навални.

Руската Служба за излежаване на наказанията (ФСИН) арестува Навални до 15 февруари. Лидерите на ЕС, както и европейски и американски политици, призоваха Москва незабавно да освободи опозиционния лидер. Призиви за освобождаването му бяха отправени от ЕС, НАТО, Германия, САЩ и други страни.

Щабът на Навални в цялата страна се подготвя за протести на 23 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 30 убити и над 70 ранени при атентат на пазар в Багдад
Близо 30 убити и над 70 ранени при атентат на пазар в Багдад
УЕФА обмисляла Евро 2020 да е само в една страна
УЕФА обмисляла Евро 2020 да е само в една страна