НОВИНИ

Мерките за газа: Министърът на икономиката призова да се пести, бизнесът - с резерви към намеренията на кабинета

Николай Минков
от Николай Минков
20:12, 09.08.2022
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

До края на утрешния ден трябва да станат ясни резултатите от анкетата колко фирми у нас използват газ като основна суровина, на базата на която се очаква кризисният щаб трябва да изработи мерки за справяне с кризата.

Това заяви в "Денят започва" служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Той се обяви срещу еднаквите мерки в подкрепа на бизнеса и поиска те да бъдат диференцирани. Бизнесът пък е с резерви към намеренията на кабинета да ограничи ползването на газ.

Оказва се, че на този етап никой в държавата няма яснота колко са фирмите, които използват като основна суровина природен газ и колко са онези, които са косвено засегнати от цената на синьото гориво, тъй като използват суровини, произведени от природен газ.

Отговори на този въпрос трябва да даде анкетата, която обобщава Министерството на икономиката и която до края на седмицата трябва да бъде предоставена на кризисния щаб. На този фон от индустрията имат сериозни забележки върху готвените мерки от служебния кабинет за ограничаване потреблението на природен газ или замяната му с алтернативни горива.

Фирма за сладка и конфитюри в пловдивското село Стряма използва природен газ в производството, а ограничения в потреблението му са невъзможни, твърдят от ръководството.

"Ограничаването на потреблението на газ означава ние да спрем да работим. Да не доставяме означава неустойки от договорите, които сме сключили с нашите клиенти и загуба на пазари", обясни управителят на предприятието Николай Жеков.

Все пак проучват алтернативна възможност да преминат от природен газ към пропан-бутан. Пресмятат, че преоборудването на котлите ще струва около 150 хиляди лева и ще отнеме половин година.

В нашия случай няма бързо решение - каквото и да направим, ще трябва да направим нови проекти, сроковете по проектите, приемането, доставката на оборудване", каза още Жеков.

Според служебния министър на икономиката не само държавата, но и бизнесът трябва да търси варианти за ограничаване ползването на газ в условията на криза.

"Точно това е част от анкетата- колко използват газ, колко от тях могат да минат на алтернативно гориво и колко могат да намалят използването на газ, тъй като знаете, има директива или въобще да се опитаме на европейско ниво с 15% да намалим потреблението на газ. ЕК се стреми към това", каза Никола Стоянов.

Никола Стоянов: За последните 2 месеца загубите във ВМЗ-Сопот са над 100 млн. лв покрай действията на Нинова

Стоянов посочи още, че досегашните мерки в помощ на бизнеса заради скъпите ток и газа са нужни, но се обяви за диференциран подход.

"Хоризонтални мерки за всички не са идеалният вариант. И все пак мерките по някакъв начин трябва да търсим възможност и да стимулират спестяването. Трябва да са обвързани по някакъв начин с евентуално намаление на потреблението".

Министърът се обяви против таван на цените като антикризисна мярка.

"Чисто от бизнес гледна точка таван на цените не подкрепям, тъй като аз предпочитам пазарът да регулира нещата", уточни Стоянов.

От Българската стопанска камара изпратиха писмо до служебния премиер, в което посочват, че непредвиденото и непланирано намаляване на потреблението на газ ще се отрази негативно върху изпълнението на вече сключени договори или в нарушаване на изпълнение на поръчки и свиване на производството на предприятия.

От Камарата отправят и конкретни въпроси към Гълъб Донев - питат какви са критериите за намаляване на потреблението и предвидени ли са компенсации за индустрията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рио Фърдинанд: Няма съмнения, че Юнайтед трябваше да си върнат Уелбек
Рио Фърдинанд: Няма съмнения, че Юнайтед трябваше да си върнат Уелбек
Фабрика за стъкло в Германия не може да работи поради липса на газ
Фабрика за стъкло в Германия не може да работи поради липса на газ