НОВИНИ

Фабрика за стъкло в Германия не може да работи поради липса на газ

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:10, 09.08.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

В Германия производителите чертаят кризисни планове предвид настъпилата газова криза и евентуално предстоящо влошаване на ситуацията.

Едно от най-големите предприятия за стъкло е изправено пред сериозна заплаха от спиране на производството, ако газовите доставки от Русия спрат напълно. А съдбата на работещите 1500 души във фабриката на "Хайнц глас" е неясна.

Създадена точно преди 400 години тази компания е устояла на всякакви трусове и две световни войни. "Хайнц глас" в Клайнтетау е един от водещите световни производители на шишенца за парфюми. В пещите при температура от 1600 градуса по Целзий пясъкът се превръща в стъкло.

"Зад мен е захранваната с ток пещ в Клайнтетау с капацитет за топене 70 тона на ден", заяви Мурат Агач, вицепрезидент на "Хайнц глас".

Малка част от производството е преминало на ток, останалото е на газ. Доскоро бизнес моделът е ясен: Газът по тръбите от Русия позволява да се поддържат ниски цени на производство, 80% от което за износ, и компанията реализира по 300 милиона евро годишна печалба.

Допреди инвазията в Украйна 55% от вноса на газ в Германия идва от Русия. Сега Москва оряза доставките с 80%. Резултатът - от 10 до 20 пъти увеличени цени и нужда от нов бизнес модел.

"В случай на внезапно спиране на газовите доставки няма да имаме избор освен да опразним контролирано пещта за топене на стъкло, надявайки се нищо да не се счупи. Изграждането на нова пещ технически би отнело 12 до 18 месеца. Стъкларската промишленост в Германия е много вероятно да изчезне", допълни Мурат Агач.

Ако трябва да използват зелена енергия за поддържане на производството в двете фабрики ще са необходими 3000 футболни игрища соларни панели. Обмислят и възможност да преминат изцяло от газ на ток.

"За това е нужна инвестиция, в нашия случай - 50 милиона евро, която ние не можем да си позволим, няма как. Нуждаем се от подкрепа от федералните и местните власти", каза още Мурат Агач, вицепрезидент на "Хайнц глас".

Мениджърите са решени да преведат компанията и през тази криза. Но дали цената няма да е изместване на производството в Индия или Китай.


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерките за газа: Министърът на икономиката призова да се пести, бизнесът - с резерви към намеренията на кабинета
Мерките за газа: Министърът на икономиката призова да се пести, бизнесът - с резерви към намеренията на кабинета
Турция търси газ и нефт - четвърти кораб ще прави сондажи в Средиземно море
Турция търси газ и нефт - четвърти кораб ще прави сондажи в Средиземно море