НОВИНИ

Локализиран е пожарът в Елшица, гасенето продължава

bnt avatar logo
от БНТ
18:27, 09.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава борбата с огъня на територията на село Елшица. Пожарът вече е локализиран, но постоянно се появяват нови огнища. Евакуирани хора няма, няма и пострадали къщи, но са засегнати хиляди декари гора.

След безсънната нощ за жителите на село Елшица, хората продължават да помагат на пожарникарите и доброволците в борбата с огнената стихия.

"Решихме да помогнем на огнеборците и ни пратиха при доброволческия отряд да помогнем с каквото можем - вода, просеки правихме с лопати", разказва Панчо Панчев.

Още снощи опасността за населените места е пресечена, благодарение на усилията на горски служители, пожарникари и най-вече на доброволците. Няма никаква опасност за населените места, увери главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН.

Заради силния вятър постоянно се разпалват и нови огнища. Затова с тежкотоварна техника продължават да се правят просеки .

"Вятърът, който преди малко тръгна, отново възбуди пожара на няколко места. За радост това, което ни съобщават колегите, които са вътре на място, е, че гори в ограденото от просеките", обясни Валентин Чамбов, зам.-министър на земеделието.

Тази сутрин в борбата с огъня се включиха два хеликоптера от авиобаза Крумово, които обливаха с вода горящата гора. По-късно те бяха заменени от военен хеликоптер Кугър. Засегнати от пожара са хиляди декара гора.

"След като оценим какви са щетите и бъде направен план, който да оцени кои гори са безвъзвратно унищожени, те ще бъдат изсечени и на тяхно място ще бъдат възстановени с нови гори", каза зам.-министърът на земеделието.

Борбата с огъня продължава, в сила остава и частичното бедствено положение. Екипи от Военновъздушните сили също продължават да оказват помощ

Екипажите на двата хеликоптера Ми-17, които излетяха от авиобаза Крумово днес последователно в 7.10 ч. и в 7.21 ч. в продължение на повече от 6 часа изпълняваха задачи по разузнаване и пожарогасене от въздуха на горския пожар. Те извършиха общо 93 пуска и хвърлиха повече от 180 тона вода, след което се прибраха в авиобазата. На борда на хеликоптерите бяха представители на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Пазарджик.

Вижте още в прякото включване на Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоана Константинова победи финалистката от Уимбълдън при девойките на турнир в Южна Африка
Йоана Константинова победи финалистката от Уимбълдън при девойките на турнир в Южна Африка
Серина Уилямс потвърди, че спира с тениса
Серина Уилямс потвърди, че спира с тениса