НОВИНИ

Месец преди предсрочните избори в Италия: Джорджа Мелони започва похода си към властта

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:04, 24.08.2022
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Италия се готви за предсрочните избори на 25 септември, насрочени след падането от власт на правителството на премиера Марио Драги. Прогнозите предричат победа за коалицията около крайнодясната партия "Италиански братя", която вчера официално започна предизборната си кампания в Анкона. Лидерът ѝ Джорджа Мелони дори е сочена за възможен бъдещ премиер на Италия.

В разгара на лятото Джорджа Мелони и нейните "Италиански братя" започнаха похода си към властта. Пред стотици привърженици в Анкона тя заяви амбициите си да се бори за победа.

"Не се боя, готова съм да водя тази битка. Въпросът е: готови ли сте вие? Готова ли е тази страна да се запита за причините за движение като "Италиански братя" да се говори всеки ден по вестниците като за чудовище, докато в същото време то има подкрепата на 25% от италианците", заяви Джорджа Мелони, лидер на "Италиански братя".

Със своя характерен пламенен начин на говорене и с идеите си, Джорджа Мелони се отличава рязко от мнозинството италиански политици. "Братята" ще се явят на изборите в коалиция с десните "Лига" на Матео Салвини и "Форца Италия" на Силвио Берлускони. Основното послание на Мелони е за контрол на имиграцията, дори и с радикални средства като морски блокади. Партията ѝ изтъква като свой плюс факта, че беше извън коалицията на последното правителство - на Марио Драги.

На 45 г. тя е калена в публични сблъсъци. Израства в работнически квартал на Рим, няма висше образование и от малка е политически активист. На 29 години става депутат, а когато е на 31 години, Силвио Берлускони я прави най-младият министър в следвоенна Италия. След бурните скандали с неговата партия Лига, тя я напуска и основава "Италиански братя", за да търси собствен път в политиката.

Опасенията на наблюдателите са свързани с миналото на Джорджа Мелони, която на 19 години в интервю определя Мусолини като добър политик. По-късно се поправя, а през последните месеци последователно уверява, че няма място за носталгия и италианската десница от десетилетия е оставила фашизма в миналото. Преди дни тя публикува в Туитър шокиращо видео с изнасилване на украинка от имигрант от Гвинея, което ѝ навлече ураган от критики, че е готова на всичко, за да събере подкрепа за вота.

На митинга в Анкона един от лозунгите гласи: "Демократическата партия е по-лоша от война." Възходът на десните в Италия се дължи не на последно място на разпада вляво. Левите формации влязоха в конфликти, които самата Мелони определи като "сапунен сериал", а това им попречи да се обединят и да съберат по-солидна подкрепа от избирателите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Соколов: Не сме фаворити на Световното по волейбол, но можем да поднесем изненадата
Цветан Соколов: Не сме фаворити на Световното по волейбол, но можем да поднесем изненадата
Николай Желязков: Волейболистите ни са готови за нещо голямо на Световното първенство
Николай Желязков: Волейболистите ни са готови за нещо голямо на Световното първенство