НОВИНИ

Газовите доставки за България предизвикаха ожесточени политически престрелки и дело за клевета

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:27, 24.08.2022
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Газовите доставки за България станаха тема на ожесточени политически престрелки между ГЕРБ и "Продължаваме промяната".

ГЕРБ обвини правителството на Кирил Петков, че до последния ден на управлението си са купували газ от "Газпром" през дъщерни дружества на газовата компания. Според ГЕРБ с това обществото е било ощетено с близо 28%. От партията поискаха отговор от "Продължаваме промяната" защо са купували руски газ вместо на цена от 86 евро на цена от 110 евро.

ГЕРБ: До последния си ден кабинетът "Петков" е купувал газ от дъщерни дружества на "Газпром"

Малко след изявленията на ГЕРБ съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че ще съди Бойко Борисов за половин милион лева. Това той заяви, веднага след като внесе документи в Софийския районен съд.

Кирил Петков ще съди Бойко Борисов за клевета с иск за половин милион лева

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова призова партиите да приемат замразяване цената на газа за бита.

На брифинг от ГЕРБ припомниха, че цената на "Газпром" за България през юли е била 86 евро. Вместо това страната ни е купувала от румънско дъщерно дружество, което е 100% дъщерно предприятие на "Газпром Швейцария", по цена от 110 евро. Начертаха и схема как е ставало това. Заподозряха, че печалбата е отивала в полза на "Продължаваме промяната".

"Колко отива там не знаем, затова и ще сложа тук въпросителни на схемата. Но от "Газпром Швейцария" най-вероятно някакви пари отиват в офшорките. Защо смятаме така ли - защото нямам никакво друго обяснение защо вместо да купуваш от "Газпром" директно на 86 евро, ще купиш от от румънските "Газпром" на 110 евро", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

Малко по-късно, след брифинга и обвиненията на ГЕРБ, Кирил Петков внесе жалба за клевета в съда. Повтори, че те са договорили цена за втечнения газ от американските танкери на цена с 30 долара по-ниска от европейската.

"Този човек вече е осъждан за клевета, доказан лъжец. Омръзна ми този тип лъжи да се говорят от сутрин до вечер по медиите. Лъжата, в която аз го упреквам, за всичките - за посредници, за комисионни, за които той говори. Трябва да спрем този тип стари лъжци с техните мутренски похвати да сменят главната тема на деня", каза Петков след като внесе жалба за клевета в съда.

Бойко Борисов призова "Демократична България" да не канят на протести срещу Газпром, а да поканят партиите да подпишат за диверсификация на газа.

"Отговорът е едносричен, за "Газпром" - "да" - 100% диверсификация. Пратете ни да си сложим подписа или кажете къде да дойдем да сложим подпис", каза Борисов.

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи друго предложение към партиите. Във Фейсбук тя написа, че докато останалите се обвиняват за доставките на газ, вместо да дават решение, хората се тревожат за растящите цени.

Затова тя отправя три питания - готови ли са останалите партии да се замрази цената на газ за битовите потребители, да се подпомогне бизнеса, както и дали са готови за програма за социална помощ на енергийно слабите и увеличение на доходите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Желязков: Волейболистите ни са готови за нещо голямо на Световното първенство
Николай Желязков: Волейболистите ни са готови за нещо голямо на Световното първенство
Земетресение от 3,3 по Рихтер е регистрирано край Стражица
Земетресение от 3,3 по Рихтер е регистрирано край Стражица