НОВИНИ

Местят Йозеф Фрицъл в обикновен затвор, реши австрийски съд

Подобен трансфер може да проправи път на изнасилвача до условно освобождаване от затвора

местят йозеф фрицъл обикновен затвор реши австрийски съд
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:57, 14.05.2024
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Австрийски съд постанови днес, че един от най-известните престъпници в страната - 89-годишният изнасилвач Йозеф Фрицъл, може да бъде прехвърлен от психиатричен затворнически корпус в обикновен затвор, предаде Ройтерс.

Фрицъл, който вече е променил името си, държа дъщеря си в плен в продължение на 24 години, като в този период той я изнасилва многократно и от това кръвосмешение се родиха седем деца.

Мъжът излежава доживотна присъда в отделение за затворници с "психични отклонения" от 2009 г. насам, когато бе признат за виновен по обвинения в кръвосмешение, изнасилване, заробване, принуда и убийство по непредпазливост на едно от децата (новородено момче).

Прехвърлянето му в обикновен затвор може да проправи път на изнасилвача до условно освобождаване от затвора, но съдът заяви, че е малко вероятно да одобри подобен иск поради "специални превантивни причини".

Адвокатката му Астрид Вагнер каза, че ще подаде молба за освобождаване на клиента си в рамките на една година от преместването му.

Снимки: БТА

"Той вече не представлява заплаха, която налага да бъде държан в съдебно-терапевтичен център", се посочва в решение на съда. Друг аргумент на магистратите е, че Фрицъл страда от напреднала форма на деменция и проявява обща физическа слабост.

"В същото решение тричленният съдебен състав постанови също, че условно освобождаване от редовен арест, т.е. освобождаване на свобода, е невъзможно поради специални превантивни причини", се пише още в документа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Франция са осуетили 32 опита да бъде попречено на щафетата на олимпийския огън
Във Франция са осуетили 32 опита да бъде попречено на щафетата на олимпийския огън
14-годишен е в "Пирогов" с алкохолно натравяне
14-годишен е в "Пирогов" с алкохолно натравяне