НОВИНИ

Мигрантите и чистотата - уязвимите звена в подготовката на Олимпийските игри в Париж

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:48, 20.05.2024
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Френският президент Еманюел Макрон обеща, че за построяването на съоръжения за летните Олимпийски игри в Париж ще бъдат спазени всички мерки за сигурност и няма да има злоупотреби с работници мигранти.

Изявлението му е свързано със събитията по време на Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г., които предизвикаха полемика, припомня в статията си вестник "Ню Йорк Таймс". По данни на френското правителство, от началото на строителните дейности за Олимпийските игри в Париж е имало не повече от 200 ранени по време на процеса. Разследването на американския вестник обаче сочи друго - по време на работата на строежите злополуките се били ежедневие и не са били спазвани базови стандарти за безопасност на труда.

"Ню Йорк Таймс" провежда интервюта и с 12 работници, от африкански произход, наети чрез агенции. От техните разкази става ясно, че те не са имали трудови договори, получавали са изключително ниски заплати и често се е налагало да работят нерегламентирано допълнителни часове.

Вестник "Монд" обръща внимание на друг проблем - стачката на служителите в сектора на чистотата. В предварително уведомление към кметството на Париж те поискаха извънреден бонус от 1900 евро за всички работещи в сметосъбирането заради тяхната допълнителна ангажираност за успешното провеждане на Олимпийските игри. Освен премия, работниците очакват да получат и до 400 евро месечна компенсация според тяхната функция и експертиза.

Протестът продължи един ден, след което беше постигнато споразумение между синдикатите и кметството на Париж, което обеща компенсация от 50 евро от юли 2024 и допълнително заплащане между 600 и 1900 евро за служителите, посочва "Монд".

Списание "Политико" припомня, че през пролетта на 2023 г. френското правителство въведе нова политика, която дава възможност на мигранти и бездомни хора да бъдат настанявани временно в съседни на Париж градове. От своя страна неправителствените организации обвиняват френската власт, че предприема тези мерки единствено заради предстоящите Олимпийски игри в столицата. Властите категорично отричат каквато и да е връзка между политиката към миграните и Олимпиадата.

"Властите вече не предлагат решения за настаняване в Париж. Те ефективно принуждават хората да напускат града", казва пред изданието Антоан дьо Клерк, координатор във френската асоциация "Обратната страна на медала". Според Дьд Клерк за правителството е проблем всичко, което не се вписва в идеализираната представа за Париж като по филмите, особено по време на Олимпийските игри.

Затруднения в ежедневието ще засегнат парижани през целия сезон на Олимпийските и Параолимпийските игри, във френската столица, съобщава вестник "Монд". Движението във френската столица ще бъде много по-трудно, а достъпът до определени участъци на града ще е забранен за коли.

Някои автобусни линии и метростанции също временно няма да функционират. За гражданите на Париж ще е трудно да се придвижат към работните си места, констатира френският вестник. Сложната ситуация с транспорта ще създаде затруднеия и на туристите.

Автор: Рада Тодорова
Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френският министър на спорта иска най-строгите санкции за футболиста на Монако Мохамед Камара, заради скрито лого на борбата срещу хомофобията
Френският министър на спорта иска най-строгите санкции за футболиста на Монако Мохамед Камара, заради скрито лого на борбата срещу хомофобията
Доминик Тийм преодоля първия кръг на квалификациите на Ролан Гарос
Доминик Тийм преодоля първия кръг на квалификациите на Ролан Гарос