НОВИНИ

Световни реакции след смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:21, 20.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Световни лидери изразиха съболезнования за смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, външният министър и останалите членове на делегацията, пътували в разбилия се хеликоптер. Сред първите бяха премиерът на Индия, президентите на Китай и Сирия, първите дипломати на Русия и Турция. Папа Франциск изрази съболезнования, а говорител на Белия дом заяви, че Раиси е имал "много кръв по ръцете си". Въпреки това Вашингтон поднесе официални съболезнования.

От името на ЕС съболезнования изрази председателят на Европейския съвет - Шарл Мишел. В Ливан, където е базирана подкрепяната от Техеран шиитска групировка "Хизбула", обявиха тридневен траур в памет на загиналите.

"Европейският съюз изразява искрените си съболезнования за смъртта на президента Раиси и на министъра на външните работи Абдолахиан, както и на останалите членове на делегацията и екипажа, загинали при инцидента с хеликоптер. Мислите ни са с техните семейства", написа Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Представител на израелските власти заяви, че Тел Авив не е замесен в смъртта на Раиси и придружавщата го делегация. Ебрахим Раиси имаше безценен принос в отношенията Русия - Иран, заявиха от Кремъл. Съболезнования изрази и външният министър на Русия - Сергей Лавров.

"Дълбоко сме опечалени от новината за трагична смърт на президента на Иран Ебрахим Раиси и на министъра на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан, и придружаващите ги лица. Искрено съчувстваме на семействата и близките на загиналите, както и на целия ирански народ. В този тъжен час мислите и сърцата ни са с вас", се казва в изявление на Лавров.

Сред първите реакции беше и тази на премиера на Индия Нарендра Моди.

"Дълбоко съм натъжен и шокиран от трагичната гибел на Ебрахим Раиси, президент на Иран. Неговият принос за укрепване на двустранните отношения между Индия и Иран винаги ще се помни. Моите искрени съболезнования на семейството му и на иранския народ. Индия подкрепя Иран в този тъжен момент. "

Съболезнования за смъртта на колегата си и на външния министър на Иран, изразиха и президентите на Турция и Сирия - Реджеп Ердоган и Башар Асад. Със специални становища излязоха и радикалната палестинска групировка Хамас и ливанската Хизбула. В тях се изразява скръб от смъртта на иранския държавен глава, първи дипломат, и всички пътували заедно с тях.

Това е тежък удар за ислямския режим, но ключови промени във вътрешната и външната политика на Иран няма да има, според анализатори.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
90-годишен астронавт летя до ръба на Космоса (ВИДЕО)
90-годишен астронавт летя до ръба на Космоса (ВИДЕО)
Гуардиола: Трудно е да имаш мотивация, когато си спечелил всичко
Гуардиола: Трудно е да имаш мотивация, когато си спечелил всичко