НОВИНИ

Михаин Лопес Нунес - обелискът на световната борба (ВИДЕО)

Петкратният златен медалист от олимпийски игри сподели радостта си след поредното злато пред камерата на БНТ.

Михаин Лопес Нунес
bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 09.08.2024
Чете се за: 04:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Една от най-вдъхновяващите истории в Париж е на 41-годишния кубинец Михаин Лопес Нунес. Обелискът на световната борба.

5-кратен златен медалист от олимпийски игри и вдъхновение за милиони. Михаин стана световна сензация в последната седмица, след като във финала на класическата борба при най-тежките успя да спечели пето поредно злато от пета поредна Олимпиада. След края на мача си с чилиеца Акоста Фернандес той сложи обувките си в центъра на тепих, знак, с който показа, че прекратява епичния си спортен път.

“Тези 5 медала са нещо голямо. Аз постигнах всичко в моята кариера. Една много дълга кариера, в която имаше тежки моменти, паузи, контузии, но и много върхове. В тези две десетилетия показах на себе си и на света, че съм най-великият в историята класическата борба. Няма как да не съм горд от тези 5 поредни златни медала”, сподели той в интервю за БНТ.

Михаин е роден през август 1982-а в западния кубински град Пинар де Рио. Именно в планините на този спокоен регион той развива мускулатурата си от малък, тичайки с животни и щайги с плодове на рамене. Той е брат на бившия боксьор Мишел Лопес Нунес, бронзов медалист при супертежките от Атина 2004-а.

Михаин първо се насочва към бейзбола, преди да се посвети на класическата борба. На 13 години кариерата е напът да приключи, след като баща му Бартоло Лопес смята, че това опасен за здраветен спорт и го кара да се откаже, особено след като младежът получава и двойна фрактура на пищяла по време на състезание. Но малкият Михаин не се отказва и продължава да вярва в мечтите си. Скоро идват и първите медали, а на 17 вече е и част от националния отбор на Куба.

На 21 дебютира на Олимпийски игри - в Атина през 2004-а и завършва пети при 120-килограмовите. След това обаче талантът му не може да бъде съкрушен и той реди успех след успех. Идват златните медали в Пекин, Лондон, Рио и Токио, за да може всичко да завърши като по филмите. С пета титла в Париж, където нережисираната сцена със събутите обувки влиза директно в историческите дебри на спорта.

“Човек винаги се стреми към повече, каквото и да е постигнал. Ние атлетите искаме място в историята, така че да ни помнят. Аз не съм изключение. Но най-важното е хората да те помнят като добър човек, като отзивчив, честен и скромен. Но, разбира се, за атлетите са важни и спортните постижения. Нека ме помнят с всичко това. Често намирам своето вдъхновение в младите хора, моите фенове и приятели. Те ме мотивираха да продължавам напред толкова дълго време. Исках да бъде пример за тях, а и да се боря с някои от тях“, допълни борецът.

Повече от 20 години на международната сцена. Освен петкратен олимпийски, той е и петкратен световен шампион. Ако питате американците кой е най-великият олимпиец в историята, те ще ви кажат Майкъл Фелпс. Но ако питате кубинците или всички фенове на борбата по света, ще ви кажат Михаин Лопес Нунес. Най-успешният олимпийски борец на земята.

Целия материал можете да гледате във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивет Лалова: Небето е лимитът на Карлос Насар (ВИДЕО)
Ивет Лалова: Небето е лимитът на Карлос Насар (ВИДЕО)
Изборът на президента: Горица Грънчарова-Кожарева - втората жена служебен премиер
Изборът на президента: Горица Грънчарова-Кожарева - втората жена служебен премиер