НОВИНИ

Изборът на президента: Горица Грънчарова-Кожарева - втората жена служебен премиер

Според държавния глава Румен Радев, най-подходящата дата за новите предсрочни избори е 20 октомври

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:00, 09.08.2024
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова е изборът на президента Румен Радев за служебен министър-председател. До 19 август Грънчарова трябва да е готова с проектокабинет. Тя увери, че веднага започва разговори със сегашните служебни министри и други експерти. Според държавния глава най-подходящата дата за извънредния вот е 20 октомври.

Тази сутрин президентът Румен Радев обяви, че е решил досегашният заместник-председател на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева да е новият служебен премиер. Тя беше един от потенциалните кандидати за този пост и в сегашното служебно правителство, но тогава отказа. Днес обяви, че ще заеме тази позиция с ясна отговорност. Ако Горица Грънчарова стане служебен премиер, тя ще втората жена, която заема този пост.

Държавният глава покани Горица Грънчарова в президентската институция и ѝ възложи да състави правителство. Подчерта, че тя трябва да разчита само на себе си.

Румен Радев - президент на Република България: "Искам да ви благодаря, че приехте тази важна и отговорна задача, но и да ви уверя, че в нейното изпълнение вие ще разчитате само на себе си. В тази ситуация вие сте единственият възможен вариант. Убеден съм, че осъзнавате тази отговорност и ще направите всичко възможно, ще вложите всички сили, знания и опит, така че да имаме един служебен кабинет, който да ни преведе през критичната ситуация.

Даде ѝ 10 дни да предложи проектокабинет:

"Конституцията не определя ясен срок, но предвид на създалата се обстановка и консултациите с политическите партии вчера, считам, че най-подходящата дата за новите предсрочни избори е 20 октомври."

По-рано днес сегашният служебен премиер Димитър Главчев обяви, че не желае да бъде за втори път служебен премиер. Отказва се от поста в името на политическия мир. А президентът Радев му благодари, че застана начело на изпълнителната власт в един труден момент, но подчерта, че заради промените в Конституцията при избора му не е успял да приложи принципа служебния премиер да е равно отдалечен от политическите партии.

Румен Радев - президент на Република България: През изминалите месеци около неговия кабинет се натрупа напрежение, поради съмнение за политическа употреба на служебната власт. Винаги съм считал, че кризисните служебни правителства имат за цел да успокоят и без това напрегната политическа ситуация, а не да я напрягат допълнително. И кабинетът на Главчев в тази ситуация трудно би постигнал тази цел, особено на фона на изострената започнала вече предизборна кампания."

Горица Грънчарова-Кожарева увери, че поема поста с ясно чувство на отговорност:

"Ще сформирам кабинет, който да гарантира нормалмто функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство. Но основната задача на този кабинет ще бъде органзирането и провеждането на честни избори."

След срещата с държавния глава Грънчарова беше лаконична:

"Президентът даде срок до 19 август да представя проект на кабинет, което означава, че още от утре, както се казва, започвам разговори със сегашните министри, както и с други експерти. Така че ще се справя."

Ако Горица Грънчарова стане премиер, тя ще е втората жена на този пост. Първата беше Ренета Инджова, също избрана за служебен премиер от президента Желю Желев през 1994 г. Горица Грънчарова е завършила счетоводство и контрол в Стопанската академия в Свищов. Работила е в Одитно отделение, има и сериозен стаж в ръководството на Сметната палата.

снимки: Десислава Кулелиева (БНТ), БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михаин Лопес Нунес - обелискът на световната борба (ВИДЕО)
Михаин Лопес Нунес - обелискът на световната борба (ВИДЕО)
Четвърти ден Украйна атакува Русия по суша и въздух
Четвърти ден Украйна атакува Русия по суша и въздух