НОВИНИ

Кои от сегашните министри биха останали в състава на бъдещия служебен кабинет?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:22, 09.08.2024
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Бъдещият сужебен премиер ще разговаря и със сегашни министри, и с други експерти за състава на бъдещия кабинет. Неочакваният си отказ да поеме отново поста коментира Димитър Главчев. А дали биха останали в кабинета, ако им предложат, отговориха днес и през последните два дни част от досегашните служебни министри.

Защо в последния момент се отказа да бъде отново служебен премиер - на този въпрос Димитър Главчев отговори от Париж, където замина, за да поздрави българските олимпийци. Обясни, че политическата обстановка у нас се усложнява с всеки изминал ден, стигнало се дори до искане за смяна на Рая Назарян без никакво основание и затова преценил, че е най-добре да запази доброто име, което има.

Димитър Главчев - служебен министър-председател: "Появиха се спекулации за мои зависимости, за които не знам, че имам. Освен това, в такива масови мероприятия не участвам. Преди няколко месеца поех тази позиция поради липсата на други желаещи от възможни варианти. Сега се появиха други кандидати, нека да им се даде шанс. А всички са свидетели, че нашето правителство си свърши работата, нямаше никакви забележки по провеждането на изборите, запазихме европейският път на България."

Главчев каза, че със сигурност няма да остане и външен министър. Няколко часа преди консултациите при държавния глава вчера, където за смяната му изрично настояха от ПП-ДБ, служебният вътрешен министър Калин Стоянов изрази готовност да продължи работата си:

"Много е рано да говорим дали аз или който и да било ще получи покана в този кабинет. Много пъти съм казвал, че аз съм готов да довърша това, което съм стартирал и това, което е заложено."

Готов да остане на поста си е и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов:

"Това не зависи от мен, зависи от министър-председателя кой ще реши да бъде поканен. Така, че аз съм на разположение на премиера, който ще бъде номиниран от президента."

Транспортният министър Георги Гвоздейков пък коментира днес, че въпросът изобщо не е актуален към момента:

"Към момента моето решение няма абсолютно никакво значение, защото правомощията са в ръцете на кандидата за министър-председател."

В сряда в Министерския съвет евентуалното си бъдеще като министри в следващия служебен кабинет коментираха и Найден Тодоров и Евтим Милошев.

Найден Тодоров - служебен министър на културата: "Случи ли се покана, ще разсъждавам. До тогава си правя планове извън Министерство на културата. Ако ми отправят покана за експертно правителство, бих продължил."

снимки: БТА

Евитим Милошев - служебен министър на туризма: "Въобще не мсля тази посока. Това е работа на екипност, сързано е с предложения, ангажименти, с преспективи и така да се говори не е сериозно."

Разговорите на номинираната за нов служебен премиер Горица Грънчарова с настоящите служебни министри и с още експерти започват още от утре.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Париж 2024: Награждаване на сребърната медалистка в многобоя Боряна Калейн (ВИДЕО)
Париж 2024: Награждаване на сребърната медалистка в многобоя Боряна Калейн (ВИДЕО)
Боряна Калейн пред БНТ: Толкова стабилно състезание не съм имала през живота (ВИДЕО)
Боряна Калейн пред БНТ: Толкова стабилно състезание не съм имала през живота (ВИДЕО)