НОВИНИ

Димитър Главчев: Прецених, че е най-добре да си запазя доброто име

Политическата обстановка се усложнява с всеки изминал ден, допълни Главчев

димитър главчев прецених добре запазя доброто име
Снимка: МС
bnt avatar logo
от БНТ
14:31, 09.08.2024 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

"С всеки изминал ден се усложнява политическата обстановка. Има напрежение. Стигна се дотам да се иска смяната на първия човек в държавата по Конституция - на председателя на Народното събрание - абсолютно необяснимо и без никакво основание. Прецених, че е най-добре да си запазя доброто име, което имам, появиха се и спекулации за мои зависимости, за които аз не знам, че имам. Реших, че е по-добре да постъпя по този начин, в такива масови мероприятия не участвам. Първият път казах, че ако няма кой друг ще поема този пост. Сега се появиха кандидати - нека им се даде шанс", заяви служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти в посолството на България във Франция.

По думите му служебният кабинет "Главчев" си е свършил работата.

"Нямаше никакви забележки по провеждането на изборите, запазихме европейския път на България и решихме доста проблеми, нека оценката да я дадат избирателите, българските граждани, за това, което сме свършили. Изборът е на президента Румен Радев, както и отговорността - след като едно правителство си е свършило работата да се обърне към друг служебен премиер, това е в неговите правомощия. Накрая ще разберем дали е било правилно или не", допълни Димитър Главчев.

Според него "външният министър няма да остане със сигурност" в следващия служебен кабинет.

Димитър Главчев отказа да коментира поста на вътрешния министър и дали Калин Стоянов ще остане на него, заявявайки че това е решение на Горица Грънчарова-Кожарева.

Относно това дали е коментирал решението си с държавния глава Главчев каза: "Разговаряли сме много пъти с президента Радев по различни поводи.

"Работил съм малко време с г-жа Грънчарова, няма и година и съвсем в друга област и няма как да давам оценка - оценка за нейната работа като служебен министър-председател ще я дадат българските граждани", каза още Димитър Главчев.

Успехите на българките спортисти на Олимпийските игри в Париж той окачестви като прекрасни. "Надявам се, че днес ще има още медали, поздравявам всички български олимпийци и им пожелавам успех".

Обяви, че ще се върне в Сметната палата, тъй като по думите му "там му е силата".

Премиерът е в Париж по покана на Българския олимпийски комитет и ще посети българските спортисти в олимпийското село, за да им пожелае успех. Той ще присъства и на състезания, в които те ще участват.

Тази сутрин с пост в станицата на Министерския съвет във Фейсбук Главчев съобщи, че ще откаже да заеме поста за втори път.

"Той оттегля заявената готовност да приеме за втори път поста на служебен премиер с оглед на сваляне на политическото напрежение", се посочва още в публикацията.

Малко след това от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че Румен Радев определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател.

В 10:30 ч. новият служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева се срещна с президента Румен Радев на "Дондуков" 2. Държавният глава ѝ възложи съставяне на ново служебно правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайките Мъня Сун и Шъсяо Сюй с второ олимпийско злато на 500 метра двуместно кану за жени
Китайките Мъня Сун и Шъсяо Сюй с второ олимпийско злато на 500 метра двуместно кану за жени
Спортни новини 09.08.2024 г. - 14:25 ч.
Спортни новини 09.08.2024 г. - 14:25 ч.