НОВИНИ

Президентът Радев: Най-подходящата дата за новите избори е 20 октомври

Държавният глава очаква Горица Грънчарова-Кожарева да предложи служебно правителство до 19 август

Президентът Радев: Най-подходящата дата за новите избори е 20 октомври
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
10:29, 09.08.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Новият служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева се срещна с президента Румен Радев на "Дондуков" 2. Държавният глава ѝ възложи съставяне на ново служебно правителство.

Президентът посочи, че очаква от нея да предложи правителство до 19 август и че най-подходящата дата за следващите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври.

"Конституцията не определя ясен срок, но считам, че най-подходящата дата за новите предсрочни парламентарини избори е 20 октомври. В тази връзка вие следва да представите проект за състав и структура на служебния кабинет най-късно до 19 август, за да можем да се вместим в законовите изисквания", обърна се Радев към Кожарева.

Той ѝ благодари, че е приела поста.

"Искам да ви уверя, че в нейното изпълнение вие ще разчитате само на себе си. Вярвам, че натрупаният ваш богат административен опит ще ви помогне.

Поемам този мандат с ясната отговорност за съставяне на правителство, отговори от своя страна Горица Грънчарова-Кожарева.

"Ще сформирам кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство, но основната задача на този кабинет ще бъде организирането и провеждането на честни избори".

Президентът благодари и на досегашния служебен премиер Димитър Главчев за усилията, за постигнатите резултати и за това, че е поел отговорност в момент, когато всички останали кандидати от потенциалния списък са отказали.

"Винаги съм се стремял служебният министър-председател да бъде равноотдалечен от партиите на текущия политически терен . нямаше как този принцип да бъде прилежен при избора на Главчев заради отказа на всички останали. През изминалите месеци около неговия кабинет се натрупа напрежение поради съмнения за политическа употреба на служебната власт. Винаги съм считал, че кризисните служебни правителства имат за цел да успокоят и без това напрегнатата политическа ситуация, а не обратното".

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Радев поздрави Главчев, че сам е осъзнал реалността и постъпил достойно, като се е отказал да стане служебен премиер за втори път.

Съобщението на президента за назначавенето на Грънчарова-Кожарева дойде тази сутрин - минути след като от Министерския съвет съобщиха, че Димитър Главчев се отказва да бъде служебен премиер за втори път. Причината - да не се създава политическо напрежение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световният шампион Крищоф Рашовски спечели олимпийската титла на 10 километра плуване в открити води
Световният шампион Крищоф Рашовски спечели олимпийската титла на 10 километра плуване в открити води
Костадинов за Кожарева: Не е подходяща, през нея ще управляват ГЕРБ и ДПС
Костадинов за Кожарева: Не е подходяща, през нея ще управляват ГЕРБ и ДПС