НОВИНИ

Треньорът на Семен Новиков пред БНТ: Той живее с борбата, спортът е на първо място

Сослан Фарниев споделя още, че животът в България му харесва

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:28, 09.08.2024
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Семен Новиков се труди цяла година и изпълняваше всички задачи на тренировките. Заслугата за златния му медал е неговач - това заяви пред БНТ треньорът на бореца Сослан Фарниев.

По думите на треньора му Новиков се отнася към работата си професионално, живее с борбата, а спортът е на първо място.

Пред БНТ Фарниев сподели още, че животът в България му харесва.

"Живея тук вече осем месеца и съм доволен. Хората са добри и отзивчиви. Само добри думи мога да кажа за България", каза треньорът.

- Здравейте! Каква беше тактиката ви, така че вашият спортист да стане олимпийски шампион?

- Това първо е заслуга на самия спортист, който се труди цяла година и изпълняваше всички задачи на тренировките.

- Можете ли да ни разкажете повече за него?

- Мога да кажа едно - той е трудолюбив човек, целеустремен, труди се дълго, от детството си вървеше към този медал. Радвам се, че с нещо му помогнах да достигне до този медал. Той го заслужи. Той се отнася към работата си професионално, живее с борбата, при него спортът е на първо място. Това, че спечели медал, за много хора може да е изненада, но не и за тези, които работеха с него и виждаха как се труди. Това видя г-н Ганчев, това видях аз, когато бяхме на тренировки. Той заслужи медала с много тежък труд. Този медал не е само златен, това е медал от пот, сълзи и търпение, защото професионалният спорт е и травми. Той имаше големи травми, операции. Господин Ганчев му даде втори живот. Когато го оперираха, той премина през рехабилитация и дълго вървя към този медал, към своята мечта. Заслугата е най-вече на Семен, но и на господин Ганчев, който създаде всички условия за работа за Семен, за да тренира спокойно и да не мисли за нищо, а само за медала. Заслугата е и на момчетата, които тренираха с него на спарингите, помагаха му в подготовката и има малка заслуга на треньора.

- Да, каква според вас е заслугата ви като треньор?

- Аз не измервам моята заслуга. Няма да хваля себе си.

- Вие сте от Руската федерация, вашият спортист е украинец, а се състезавате за България. В момента това е интересна интернационална комбинация?

- Аз съм осетинец и ще кажа така - в спорта няма националност, има спортист и това е. За мен няма разлика - българин, руснак, украинец, осетинец, не е важно кой е африканец, французин. Всеки, който дойде в залата, аз като треньор с всеки провеждам тренировка. Има две националности за мен в света - добър човек и лош човек.

- А как се чувствате в България?

- Това е прекрасна страна, която създаде всички условия за работа на спортистите и треньорите. В България обичат спорта, такива хора като Гриша Ганчев, Данаил Ганчев отделят финанси за спорта, обичат спорта и спортът ще се развива. Що се отнася до България - тя много ми харесва. Живея тук вече осем месеца и съм доволен. Хората са добри и отзивчиви. Само добри думи мога да кажа за България.

По темата работиха: Елиана Димитрова и Карина Караньотова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайка спечели златото на триметров трамплин в Париж
Китайка спечели златото на триметров трамплин в Париж
Само едно нарушение е установено при проверката на лекаря, взел близо 1500 лв. за преглед на дете в курорта "Златни пясъци"
Само едно нарушение е установено при проверката на лекаря, взел близо 1500 лв. за преглед на дете в курорта "Златни пясъци"