НОВИНИ

Четвърти ден Украйна атакува Русия по суша и въздух

Най-малко 11 души са загинали, а около 40 са пострадали при руска атака срещу супермаркет в Донецка област

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:42, 09.08.2024
Чете се за: 03:20 мин.
Европа
Снимка: БТА
Слушай новината

Четвърти ден след изненадващата атака на Украйна в Русия двете страни продължават да си разменят удари.

Най-малко 11 души са загинали, а около 40 са пострадали при руска атака срещу супермаркет в Донецка област.

Продължават сраженията в Курска област. Руското министерство на отбраната съобщи, че украински части са достигнали град Суджа, откъдето руският газ влиза в Украйна.

Украински дронове достигнаха до военното летище и в Липецк, което се намира на около 300 километра от границата с Украйна. Съобщава се за пожар и множество детонации.

Четвърти ден Украйна атакува Русия по суша и въздух.

"Дай газ. Някой стреля. Боеприпасите горят".

Октябърское, Курска област. През нощта край селото, което се намира на около 30 километра от границата с Украйна, е бил атакуван руски конвой. Руски военни блогъри твърдят, че са унищожени 14 камиона, с които били превозвани боеприпаси и пехота.

"Украинците знаят как да постигат целите си. И постигането на целите с война не беше наш избор. Русия донесе войната на нашата земя и трябва да почувства какво е направила", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Кремъл обяви извънредно положение в Курска област и нареди районът да бъде подсилен с допълнителни части. Губернаторът на областта съобщи, че се водят сражения край град Курчатов, до който се намира атомна централа.

От руското министерство на отбраната обявиха, че украински части са достигнали западните покрайнини на Суджа. Информации, които засега не са потвърдени от независими източници.

Суджа се намира на около 10 километра от границата с Украйна. Там е и газовата станция, през която се доставя руски газ за Европа. Всеки ден през Суджа преминават около 42 милиона кубически метра газ.

Украинската атака с дронове срещу летището в Липецк предизвика пожар. Засега не са ясни мащабите на пораженията. Според Киев на летището в Липецк са базирани самолети Су-34, Су-35 и МиГ-31.

В Москва Съветът за национална сигурност на Русия беше свикан извънредно.

"Има много важен въпрос, касаещ определени аспекти в борбата срещу тероризма", допълни руският президент Владимир Путин.

Засега без отговор остава въпросът - какво следва и как ще отговори Русия? В руски медии се появиха твърдения, че в Курска област вече са изпратени отрядите на руската частна армия Вагнер и армията на чеченския лидер Рамзан Кадиров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборът на президента: Горица Грънчарова-Кожарева - втората жена служебен премиер
Изборът на президента: Горица Грънчарова-Кожарева - втората жена служебен премиер
САЩ се утеши с бронза в Париж
САЩ се утеши с бронза в Париж