НОВИНИ

Минималното обезщетение за безработица става 12 лева на ден

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:19, 11.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Минималното обезщетение за безработица ще се увеличи от 9 на 12 лева от октомври. Това предвиждат поправки в закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

За целта са осигурени 12 млн. лева. Поправката беше подкрепена от всички партии в пленарна зала, но предстои да бъде дискутирана и между двете четения.

Днес депутатите решиха още да пренасочат 75 млн. лева на болниците от бюджета на Здравната каса за покриване на извънлимитни плащания от преди пет години.

От увеличението на минималното обезщетение за безработица се очаква да се възползват над 30 хиляди души средномесечно, показват данните на управляващите.

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Както беше казано и в доклада на двете комисии, не е необходимо да има актуализация на бюджета на ДОО.

Опозицията прие поправките, но под условие, че ще поиска промяна в посока увеличение. Днес депутатите гласуваха на първо четене и промени в Закона за здравната каса.

Според данните на здравното министерство старите задължения на болниците възлизат на 130 млн. лева. С поправките ще може те да заплатят част от този дълг.

Лъчезар Иванов, ПГ на ГЕРБ: 75 млн. лева се отпускат в момента към лечебните заведения. Клиничните пътеки, които в момента всъщност благодарение на икономисаните средства ще бъдат увеличени включително и пътеката за коронавирус.

Промяната беше подкрепена единодушно от всички партии. Опозицията обаче поиска по-трайна реформа в здравеопазването, която да гарантира, че няма да се трупат още задължения от недостиг на средства за покриване на здравните пътеки.

Хасан Адемов - ПГ на ДПС: Ние разчитаме на коронаинфекцията в момента да реши по някакъв начин структурните и функционални проблеми в системата на здравеопазването. Ние ще подкрепим предложения проект само защото имаме надеждата, че тези пари ще отидат при медицинския персонал, а не само при кредиторите.

Съмнение, че парите ще стигнат до лекарите и пациентите изразиха и от Обединените патриоти. Оттам поискаха повече средства за превенция да бъдат заделени в следващия бюджет.

Георги Колев -ПГ на "Обединени патриоти": Дайте да седнем на една маса да помогнем на МЗ, да помогнем на НЗОК. Да помогнем най-вече на пациентите. Да помогнем лекарите, на медицинските специалист. Да направим пътна карта на здравеопазващия процес.

От Левицата също подкрепиха поправката, но поискаха подробна информация за дълговете на болниците както по лечебни заведения така и по време.

Румен Гечев - ПГ на "БСП за България": 10 милиарда лева се харчат годишно от семействата и от държавата и резултатът е 3 -, както се казва в университета. Никой не е доволен от здравеопазването.

Законопроектът е подкрепен единодушно, но се очаква да бъдат направени поправки в следващия бюджет на Здравната каса за догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гольовците и Ропотамците с обвинения, искат постоянен арест
Гольовците и Ропотамците с обвинения, искат постоянен арест
Министър Кралев: Лекарите показват изключителен професионализъм в екстремни условия
Министър Кралев: Лекарите показват изключителен професионализъм в екстремни условия