НОВИНИ

Нова детска поликлиника в София

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
09:39, 11.09.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Бившият център по наркомании в София ще бъде ремонтиран и ще се превърне в детски медицински център. По проекта се работи вече няколко месеца.

"Започнахме с анализ на сградата, събрахме информация от нашите педиатрични отделения от две болници. Ползвахме консултации от експерти, които са го правили и знаят как това се случва. После се обърнахме към проектанти, за да можем да оценим правилно стойността на ремонта. И не на последно място се обърнахме към български творци, за да може да придобие една съвременна визия. И да може, когато заработи, новият медицински център да е съвременен, модерен, удобен за хората. Да може 24 часа, 7 дни от седмицата родителите да намерят място, където децата им да получат компетентна доболнична здравна помощ", заяви зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов.

Сградата се намира в район "Възраждане" на ул."Пиротска" 117. "Конструктивно сградата е в добро състояние. Като разпределение също е много подходяща за оформяне. Намира се в градинка, което също е една приятна среда", поясни Барбалов.

"Сградата трябва да се санира, мазето е пълно с вода и трябва да се изпразни. Трябва да се оформи асансьор, кабинетите да се ремонтират. За да имаме едно съвременно лечебно заведени, което да е приятно за децата, да отиват с удоволствие", допълни той.

"Визията е, че трябва да има 24/7 медицинска услуга, която да бъде достъпна за децата, затова ние помогнахме как това да се случи. Това са лекари, медицински специалисти, администрация, всички те трябва да работят в симбиоза. Това не е спешен център. Това е доболнична помощ с обикновени кабинети, специализирани с педиатрична дейност, обучени медицински сестри и администратори", обясни и д-р Бранимир Радуилов, консултант на проекта.

"Надяваме се след няколко месеца да можем да се похвалим с една модерна, съвременна и с качествена услуга доболнична помощ", допълни Дончо Барбалов.

Търси се финансиране от общинския бюджет, съобщи зам.-кметът. Около 1 млн. лева е обявена процедурата за ремонт на сградите, асансьор и оборудване без медицинска апаратура, поясни той. Фирмите, които имат интерес, могат да подадат офертите си до 12 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наоми Осака е на втори финал на US Open
Наоми Осака е на втори финал на US Open
Почина 85-годишна жена от дом „Възраждане“ в Русе, диагностицирана с COVID-19
Почина 85-годишна жена от дом „Възраждане“ в Русе, диагностицирана с COVID-19