НОВИНИ

75 млн. лева се насочват към болниците за стари дългове

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:35, 11.09.2020
Чете се за: 01:38 мин.
Политика

До 75 млн. лева от средствата на Националната здравноосигурителна каса за болнична помощ през тази година могат да бъдат пренасочени за разплащане на надлимитната дейност през 2015 и 2016 г. без съдебни дела.

Общото натрупания недостиг в болниците над лимитите за лекуване на пациенти е 130 млн. лева.

Поправките бяха подкрепени на първо четене и от опозицията единодушно, но със забележка, че се правят не на време и заради политическата ситуация в страната.

"Самият модел за управление на здравната система е порочен. Начинът, по който се управляват болниците като търговски дружества не е правилен и наливането на допълнително средства няма да реши проблемите. Мерките са ненавременни и за всички е ясно, че се дължат на политическото напрежение в страната", коментира Георги Михайлов от БСП.

От Обединените патриоти също изразиха съмнение, че проблемите ще бъдат решени с това разплащане.

"Проблемите в здравната система са натрупани през последните 20 години и е ясно, че ние няма да ги решим сега. Трябва да бъдат взети такива мерки, за да се избегне натрупването на дългове от държавните болници", каза Калин Поповски от Обединените патриоти.

"Докато ние не се научим да управляваме болестта, няма да стигат средствата. В следващия бюджет трябва да бъдат насочени средствата към ранна диагностика, превенция, за да може да се подобри състоянието на хората и пациентите да живеят повече”, каза още Георги Колев от Обединените патриоти.

Мярката ще бъде подкрепена и от ДПС. От партията обаче апелираха парите да се насочат към увеличаване на заплатите на медиците след като влязат в бюджетите на болниците.

"Мярката, която се предлага е в интерес на българските лекари, да се надяваме че е в интерес на тези които обслужват болните от коронавирус. Аз съм скептичен, че тези пари ще стигнат до болниците, защото кредиторите сега като чуят че се отпускат 75 млн. лева, ще предявяват искове", коментира Хасан Адемов от ДПС.

"Разчитаме на коронаинфекцията да реши проблемите в системата на здравеопазването, тези 75 млн. са капка в морето. Имаме надежда че най-накрая лимитите в болничната и извънболничната помощ ще отпаднат, за да не стигаме до такъв тип дискусия", коментира още Хасан Адемов.

ГЕРБ застанаха зад своя проект.

"Този ресурс е навременен и смятам, че ще подобри ситуацията в здравеопазването. Като практикуващ лекар, запознат с проблемите в сектора, апелирам и съм сигурен, че ще подкрепим този акт в подкрепа на българското здравеопазване", каза Емил Тончев от ГЕРБ.

От левицата поискаха пълни данни между двете четения в пленарна зала на бюджета на здравната каса, колко средства не са изплатени по години, по месеци и по болници, защото има разминавания.

"Как така се влачат плащания от 2015 г. досега и се харчат пари за съдебната система, за да се доказват тези разходи. Защо сумата е точно 75 млн. лева, това не е ясно", каза Румен Гечев.

"Аз ще ви кажа откъде идва това разминаване, вие сте чели данните на частните болници и оттам има разминаване. Като финансист ще бъде добре от ваша страна къде виждате разминаването", отговори Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват причината за пожара в пристанището на Бейрут
Разследват причината за пожара в пристанището на Бейрут
Барселона избира президент през март
Барселона избира президент през март