НОВИНИ

Министър Александър Пулев: От "катастрофирала институция" ББР ще заработи

министър александър пулев катастрофирала институция ббр заработи
bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 01.12.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

"Хората, които назначи господин Кирил Петков, са тръгнали през главата на държавата да харчат средства. Това са нашите пари, това са вашите пари. 1 млн. лева консултантски разходи са направени извън нашия контрол. Съответно аз нямах абсолютно никаква друга полезна позиция и ход, освен да им дам вече червен картон и оттук нататък ще преценим на база на информацията, с която разполагаме, дали да сезираме прокуратура, АДФИ и т.н." - така министърът на иновациите и растежа Александър Пулев коментира в Русе освобождаването на двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. На 30 ноември в качеството си на принципал на ББР той освободи от постовете им Валентин Михов и Васил Щонов.

"Понякога, за да надградим, трябва да разчистим гнилите ябълки и съответно нямах никакъв друг избор. Дадох им първо един жълт картон, не се промени нищо оперативно и стигнахме до едно нелепо състояние, в което надзора успя да вкара за гласуване едно за мен доста спорно решение, което целеше аз да подпиша една сметка за 1 млн. лв. направени консултантски разходи по една емисия, която е обречена от самото начало. На собствена глава членовете наследените на Надзорния съвет тръгват да рефинансират 1 млрд. лв. от държавния капитал на държавната банка. Тя разполага с общ капитал млрд. и половина. На своя глава, игнорирайки липсата на решение не от един, а от два ресорни министъра, те тръгват една група директори, с подкрепата на Надзорния съвет, да рефинансират капитала на държавната институция и в процеса си на работа те харчат 1 млн. лв. за консултантски услуги. Няма решение дадено от нито един от ресорните министри. Знаете, че се смениха доста принципали. Нито госпожа Везиева е дала такова решение. Нито господин Лорер е дал такова решение", каза Пулев.

Той добави, че ББР от "катастрофирала институция" ще заработи.

Министърът на иновациите и растежа направи в Русе мобилна приемна, на която бяха разяснени възможностите за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост и структурните фондове на Европейския съюз. В тази връзка той обеща служебното правителство да остави на предстоящия редовен кабинет наследство от 5 млрд. лв. общ ресурс по структурните програми и 600 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост, който по думите му вече е отворен и работи.

Автор: Андрей Кючуков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте Коста Рика - Германия от 21:00 ч. НА ЖИВО на bntsport.bg
Гледайте Коста Рика - Германия от 21:00 ч. НА ЖИВО на bntsport.bg
Гледайте Япония - Испания от 21:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3
Гледайте Япония - Испания от 21:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3