НОВИНИ

Министър Александър Пулев: Върховенството на закона важи и за Банката за развитие

Очаквам твърди и решителни действия от Надзора на банката, категоричен е Пулев

министър александър пулев върховенството закона важи банката развитие
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 28.11.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Във връзка с изнесената публично информация, базирана на парламентарни отговори на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, относно подготвян и прекратен от Управителния съвет облигационен заем от Българската банка за развитие (ББР) в размер на 1 млрд. лв., Министерството на иновациите и растежа информира следното:

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия на ББР в размер на 1 млрд. лв. отговаря на истината. На истината отговарят и твърденията за изплащане на адвокатски и консултантски хонорари по сделката в размер на близо 1 млн. лв., макар че облигационната емисия не е реализирана. Решението на Управителния съвет за прекратяването на емисията е взето на 15.11.2022 г.

То е внесено за одобрение от УС към новоназначения Надзорен съвет на банката на 23 ноември 2022 г., но тогава Надзорният съвет отказва да одобри решението на Управителния съвет, защото прекратяването на емисията би легитимирало направените разходи, без да са ясни причините, поради които облигацията не е реализирана и прекратена.

От министерството припомнят, че новият състав на Надзорния съвет бе назначен от министъра на иновациите и растежа Александър Пулев на 7 ноември 2022 г. и именно този състав на Надзорния съвет отказа да валидира направените по облигацията разходи.

Така Надзорният съвет, по указание на министъра на иновациите и растежа, на практика е отказал да потвърди решението на Управителния съвет за прекратяване на облигационната емисия и е изискал от Управителния съвет да му бъде представена цялата информация, кореспонденция и преписка по облигационната емисия.

Срокът за предоставянето на информацията от Управителния на Надзорния съвет изтича днес, 28 ноември.

По указание на едноличния собственик на капитала новоназначеният Надзорен съвет следва да докладва на министъра цялата информация и преписката в срок до утре, 29 ноември.

На базата на получената информация министърът ще вземе решение и ще го оповести публично, а действията му ще се ръководят единствено от върховенството на закона и защита на интереса на държавата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бразилия - Швейцария 1:0
Бразилия - Швейцария 1:0
Почина проф. Йордан Ведър - първият професор по реторика в българската академична среда
Почина проф. Йордан Ведър - първият професор по реторика в българската академична среда