НОВИНИ

Министър Ангелов: Медицинските специалисти са обезпечени с лични предпазни средства за три месеца напред

bnt avatar logo
от БНТ
22:15, 18.08.2020
Чете се за: 01:17 мин.
Още

Всички здравни заведения и медицински специалисти в страната са обезпечени с лични предпазни средства за три месеца напред - съобщи здравният министър Костадин Ангелов при посещение в Смолян. Той се запозна на място с работата на областната болница и Регионалната здравна инспекция и даде висока оценка за организацията на работа във връзка с епидемията от COVID-19.

По време на посещението на здравния министър в Смолян беше и Мая Илиева - председател на Синдиката на българските медицински специалисти, които издигнаха палатки пред министерството на здравеопазването в знак на протест срещу здравната политика.

След срещите в Смолян, здравният министър обобщи, че е станало ясно, че медицинските специалисти в града не припознават протеста като свой.

"Колегите, в разговора ми с тях, бяха много изненадани от исканията и по скоро от поведението на синдиката, който представлява госпожа Илиева, и не припознават техните искания като искания на колегите, които работят в болницата в Смолян, и отново държа да подчертая, според мен се цели нещо различно от защитаване на медицинските интереси", категоричен беше министърът.

Според Мая Илиева и придружаващите я, които присъстваха на брифинга, срещите са били нагласени.

"Нашите притеснения са, че абсолютно всичко е наговорено. Ние не можахме да разговаряме с колегите по график, със сестрите да се убедим наистина, че те са доволни и от заплащането и от условията на труд", коментира тя.

В Смолян медиците поне за сега не мислят за протести. А здравният министър има ясен план как да задържи младите специалисти в България.

"Той включва три центъра за финансиране, едното е лечебното заведение, вторият център е общината, третият център е държавата. Когато имаме такъв тип, нека да го наречем три лъча на финансиране, тогава се събира един достатъчно сериозен финансов ресурс, който да мотивира младите хора да започнат работа", допълни министърът.

Епидемията е забавила хода си в България през последните две седмици, но това не бива да ни успокоява, смята министър Ангелов.

"Ние се готвим за втори пик, готвим се за увеличаването на заболелите през есента, системата готвим в тази посока, обезпечаването й с лични предпазни средства, дезинфектанти, с консумативи, така че системата е готова за есента, която предстои".

Здравният министър каза още, че за малките общински болници е предвиден финансов ресурс от 19 милиона лева, който ще им помогне да се справят с кризата до края на годината.

Автор: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина британският актьор Бен Крос
Почина британският актьор Бен Крос
Бунтовници в Мали задържаха президента и премиера
Бунтовници в Мали задържаха президента и премиера