НОВИНИ

Продължава разследването на инцидента на бул. "Ситняково", няма сигнали за пострадали

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:03, 18.08.2020
Чете се за: 02:08 мин.
У нас

Трима арестувани след вчерашното напрежение на блокадата на столичния булевард "Ситняково". Случаят се изяснява. В СДВР няма постъпили сигнали от потърпевши.

Майка с две деца в колата не спря пред протестиращите и се опита да премине през кръстовището пред Румънското посолство. Последва спречкване и в резултат колата й беше изпочупена.

Както видя и екипът ни на място, полиция се намеси едва в края на случката. Причината, според днешното обяснение на полицията - блокадата не е обявена предварително и е незаконна.

За тази вечер на кръстовището е обявен и мирен протест с мото "Не на насилието над жени и деца".

Софийската районна прокуратура и служителите на 1 РУ продължават работата по разследването на инцидента. Срещу тримата задържани за 24 часа се води досъдебно производство за увреждане на чуждо имущество. За момента не са установени пострадали сред участниците в блокадата на кръстовището.

Колата, в която пътува семейство с две деца идва от ул. "Черковна ", когато попада на блокадата. Майката, която шофира, решава да не спре и да се опита да мине, защото както обяснява по-късно живее наблизо и иска да прибере децата вкъщи.

Поведението й провокира агресията на протестиращите. Жена от блокадата се опитва да ги спре в викове, че вътре има деца. Въпреки това предното стъкло на колата е счупено. Има и други поражения. Протестиращи от блокадата се нахвърлят върху шофьорката с обвинения, че е провокатор.

Жената също е много афектирана и се опитва да влезе в диалог с протестиращите. Те не спират да я наричат с груби обиди. В крайна сметка пристига автопатрул и извежда колата от кръстовището. Шофьорката на автомобила е отведена в Първо РПУ за разпит, заедно със задържани протестиращи. Основната критика към полицията е, че е можела да предотврати инцидента, ако се е грижела за реда на блокадата.

Мариян Билалов, зам.-директор на СДВР: Мероприятието на Румънското не е било заявено и съответно поради тази причина не сме го охранявали. Имало е патрул, който си е работел на територията, докато пристигне е имало някакво забавяне.

Арман Бабикян, "Отровното трио": Това снощи беше провокация от името на държавата и властта, не от страна на полицаите, те знаят къде и как да работят, някой очевидно им е разпоредил , а страхът на властта се крие зад техните прокъсани куртки.

От СДВР излязоха със становище, че те не осигуряват провеждането на тези нерегламентирани мероприятия, а отговорността за това е изцяло на лицата, които се самоопределят като организатори на блокирането на пътни кръстовища.

Арман Бабикян: Всеки един от нас, ако тръгне с кола да форсира срещу беззащитни хора на едно кръстовище, с прекрасната възможност те да бъдат смачкани, вероятно би положил някакви усилия, за да спре тази кола по какъвто е възможен начин.

Малко по-късно снощи политологът Стойчо Стойчев публикува видео и коментар в социалните мрежи, като определи поведението на протестиращите като връх на наглостта и безочието. Според него смяната на властта не може да стане, ако протестиращите продължават да пречат на обикновените хора.

Столичната дирекция на вътрешните работи предупреждава жителите на София да осъществяват с повишено внимание придвижването си на територията на града.

От "Отровното трио" добавиха, че причина за инцидента е целенасочена безотговорност на властите, но все пак обещаха, че ще платят щетите по колата на жената. Те са недоволни, че тя е била разпитана и освободена от районното управление без да е извикана Пътна полиция и без да и бъде направен тест за алкохол и наркотици. От пресцентъра на МВР потвърдиха, че такъв тест не и е направен, защото няма регистрирано ПТП и нямат законовата рамка да направят.

Днешният мирен протест на кръстовището е в защита на жените и децата от насилие. За протеста има изпратено обявление до общината. Кметът на София Йорданка Фандъкова призова отново организаторите да обявяват маршрутите и кръстовищата, които имат намерение да блокират. Тя заяви, че тогава и общината, и полицията ще знаят маршрутите, и ще могат да реагират адекватно.

"Това, което се случи снощи на кръстовището при румънското посолство, минава границите на мирен протест", каза още Фандъкова пред БНР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Северна Македония се споразумяха за формиране на ново правителство
В Северна Македония се споразумяха за формиране на ново правителство
Затварят болница в Солун заради заразени с коронавирус
Затварят болница в Солун заради заразени с коронавирус