НОВИНИ

Путин и ЕС обсъдиха ситуацията в Беларус

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:23, 18.08.2020
Чете се за: 01:08 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Тази вечер Съветът за сигурност на ООН ще обсъди ситуацията в Беларус при закрити врата, съобщи източник от Световната организация. Обсъждането е по искане на Съединените щати и Естония.

Руският президент Владимир Путин разговаря за Беларус с германския канцлер Ангела Меркел и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Меркел е настояла за национален диалог в Беларус. Позицията на Путин е, че не бива да има опити за външна намеса в работите на страната.

Един човек държи страната в страх от 26 години, каза в поредното си видеообръщение Тихановская, този път на рождения ден на съпруга си.

Светлана Тихановская, опозиционен лидер в Беларус: Моят съпруг Сергей Тихановски помоли да ви предам неговото послание. Той и други политически затворници стоят в затвора. Той иска вие да не стоите, а да направите всичко възможно, за да живеем в тази страна. Честит рожден ден, Сергей!

Опозиционният блогър Сергей Тихановски беше поздравен от привърженици пред затвора в Минск. Лице от обкръжението на бившата кандидатка за президент смята, че Тихановская ще се върне от Литва в родината си в близко време. Междувременно беларуската опозиция създаде Координационен съвет, който президентът Лукашенко заплаши с адекватни мерки.

Въпреки съобщенията, че повечето задържани протестиращи са пуснати, демонстранти поискаха освобождаването на всички арестувани, в това число и политическите затворници.

Високопоставен полски представител заяви, че Евросъюзът трябва да представи начин за решение на конфликта в Беларус чрез сътрудничество. Според полския заместник-външен министър санкциите срещу Минск само ще привържат по-силно Беларус към Москва.

Владимир Путин обсъди положението в Беларус с Ангела Меркел и с председателя на европейския съвет Шарл Мишел преди утрешната среща на евролидерите за кризата. Меркел е подчертала правото на беларуските граждани на свободно изразяване, а Путин е нарекъл неприемливи опитите отвън за намеса във вътрешните работи на Беларус.

Руската страна и Евросъюзът са обсъдили възможности за съдействие на диалога между властите и опозицията в Беларус. Американският президент Доналд Тръмп също ще обсъди с Кремъл ситуацията в Беларус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дариткова: ГЕРБ е готов да се срещне с легитимни представители на протестиращите
Дариткова: ГЕРБ е готов да се срещне с легитимни представители на протестиращите
От сряда земеделците могат да кандидатстват по подмерки COVID 1 и COVID 2
От сряда земеделците могат да кандидатстват по подмерки COVID 1 и COVID 2