НОВИНИ

ЦИК е разгледала доклад за експериментално електронно гласуване

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:10, 18.08.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Политика

Централната избирателна комисия е разгледала доклад за експериментално електронно гласуване. Протестиращи се събраха пред сградата с искане да участват в заседанието. ЦИК обаче реши техни представители да не бъдат допускани.

Пред БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи, че комисията обсъжда подготовката на парламентарните и президентските избори през 2020-та година.

Все още не е ясно дали за редовните парламентарни и президентски избори догодина ще бъдат закупени или наети машини. Не е осигурено и финансиране.

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Изборите са държавна политика и оттук нататък държавата трябва да прецени дали ще бъде въведено трайно машинното гласуване във всички секции. Така както е разписано в момента.

Според сега действащото законодателство машинно гласуване трябва да се проведе в секциите с над 300 избиратели. Те са около 9500. Говорителят на ЦИК припомни, че се готвят промени в изборното законодателство.

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Стоят редица въпроси, които трябва да намерят своята изрична законодателна уредба в Изборния кодекс. И разбира се да позволят машинното гласуване да се случи в следващите избори.

Преди заседанието на ЦИК от гражданската платформа "Изправи се" се събраха пред сградата на ЦИК още в седем часа сутринта. Поискаха ЦИК да обяви незабавно обществена поръчка за доставка на машини за изборите догодина.

Мая Манолова - "Изпраи се.БГ": Раздадоха си бонуси за 22 000 лева, а не свършиха работа за 22 стотинки. ЦИК, ако не обви процедура за машини на изборите, ще има само хартия.

Час по-късно от "Орлов мост " пред ЦИК дойде и група протестиращи, организирани от "Боец".

Сградата беше атакувана с яйца и домати. Последва словесен сблъсък между двете групи протестиращи.

И двете групи протестиращи поискаха да присъстват на заседанието на ЦИК.

ЦИК реши да не допусне представители на протестиращите на заседанието - то е публично и се излъчва в интернет. След като не бяха допуснати вътре, протестиращите се върнаха на "Орлов мост".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мутацията на COVID-19 може да се окаже много по-заразна, но не толкова смъртоносна
Мутацията на COVID-19 може да се окаже много по-заразна, но не толкова смъртоносна
41-ви ден на протести в София: Издигнаха "паметник на свободата" на Орлов мост
41-ви ден на протести в София: Издигнаха "паметник на свободата" на Орлов мост