НОВИНИ

На фона на протестите в Беларус президентът Александър Лукашенко поиска нова Конституция

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:19, 17.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Протестите срещу беларуския президент Александър Лукашенко продължават, опозиционният водач Светлана Тихановска е готова да бъде временен лидер на страната.

Европа реагира остро - Европейският парламент не признава резултати от изборите от 9-ти август в Беларус и обяви Александър Лукашенко за персона нон грата, евролидеритe ще заседават извънредно в сряда за кризата. Великобритания също не признава изборната победа на Лукашенко.

37-годишната Светлана Тихановска все повече се очертава като ясен съперник на беларуския президент Александър Лукашенко.

"Не съм искала да бъда политик, вие ми дадохте сили", каза във второто си обръщение от Литва към поддръжниците си Тихановска.

"Готова съм да поема отговорност и да действам като национален лидер през този период,така че страната да се върне към нормалното, да пуснем всички политически затворници и да подготвим законова рамка за провеждането на нови президентски избори", заяви Светлана Тихановска, опозиционен лидер.

Почти всички задържани от антиправителствените протести са освободени. Лукашенко пристигна и си тръгна с хеликоптер от Минския тракторен завод, където разговаря с работници на фона на съобщения за стачки.

На съд! На Съд! скандираха отвън протестиращи работници в завода, към които се присъединиха и други граждани.

"Няма да ме поставят на колене", каза Лукашенко, бил съм директор и знам как ставаха тези неща в средата на 90-те, в нашата страна това няма да стане, каза още той. Не очаквайте от мен да направя нещо под натиск, подчерта оспорваният президент, който обаче призна, че има нужда от нова конституция. Лукашенко прикани към работа над нея и заяви, че ще предаде пълномощията си по конституция, а не под чуждо давление.

"Втурнали сте се към политиката. Но трябва да запомните, че там, накъдето сте тръгнали без да разбирате нищо, там има други закони", заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Стотина служители на беларуската телевизия се присъединиха към протестите. В сряда евролидерите ще имат извънредна видео среща за кризата в Беларус.

"Вече се споразумяхме за санкции срещу тези, които са отговорни за нарушаването на човешките права. Как ще изглеждат тези санкции и дали ще се вземат по-нататъшни рестриктивни мерки ще зависи от поведението на беларуските власти", заяви Щефан Зайберт, говорител на правителството на Германия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столбтенберг обяви, че алиансът следи внимателно събитията в Беларус, готов е да защити съюзниците си и не представлява опасност за Минск.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европа затяга мерките срещу COVID-19
Европа затяга мерките срещу COVID-19
Горски пожари и адски горещини в Калифорния
Горски пожари и адски горещини в Калифорния