НОВИНИ

Протести и контрапротести в Беларус. Русия е готова да съдейства

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:32, 16.08.2020
Чете се за: 00:43 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Русия е готова да окаже съдействие на Минск, ако се наложи. Президентът на Беларус е получил уверението от Владимир Путин в телефонен разговор, който е втори за по-малко от 24 часа.

Седмица след изборите в Минск се провеждат протести и контрапротести. Опозицията организира "масов марш за справедливост".

Поддръжниците на президента Лукашенко за първи път излязоха на улиците - за митинг на солидарност.

Беларус днес е разделен. "Тръгвай си!" - призовават противниците на Лукашенко в "марша за справедливост". С "Ура за Лукашенко!" симпатизантите на президента изразяват солидарността си към него.

Лукашенко е категоричен, че страната му е направила своя избор и че нови избори няма да се провеждат.

Александър Лукашенко, президент на Беларус: Искате свобода? Кажете ми каква свобода? Искате промени? Какви промени? Какво ще променяме? Искате реформи? Кажете ми какви и още утре ще ги започнем.

За недоволството в Беларус Лукашенко обвинява НАТО.

Александър Лукашенко, президент на Беларус: Искам да кажа, че защитаването на Беларусе не по-малко и защитаване на цялата територия, съюзът ни с Русия.

Президентът Лукашенко заяви, че си е осигурил безусловната подкрепа на Москва. Вероятността Русия да изпрати на този етап военна помощ в Минск засега се определя като минимална.

Аргументът на анализаторите е, че за разлика от Украйна преди 6 години, Беларус не избира между Изтока и Запада, протестите не са против Русия или про Евросъюза - те са против Лукашенко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челен удар между автобус и микробус на пътя Банско – Гоце Делчев
Челен удар между автобус и микробус на пътя Банско – Гоце Делчев
Най-малко 63 са жертвите на наводненията в Судан
Най-малко 63 са жертвите на наводненията в Судан