НОВИНИ

Мутацията на COVID-19 може да се окаже много по-заразна, но не толкова смъртоносна

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:19, 18.08.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Здраве

Мутацията на коронавируса може да се окаже много по-заразна, но не и толкова смъртоносна, колкото първоначалния щам.

Хипотезата е на световно известен вирусолог от Сингапур. От Световната здравна организация предупреждават, че най-уязвими от новата вълна на зараза са 20, 30 и 40-годишните.

D614G - новата мутация на коронавируса може да се окаже причина за големия брой заразени и по-ниската смъртност през последните седмици.

Пол Тамбия, консултант в Националния университет в Сингапур: Според статистиката през последните седмици, тази мутация се разпространява много повече, особено в Европа. Не знаем със сигурност, но има съвпадение, смъртността в Европа започна да намалява.

Мутацията е засечена в лаборатории още през февруари. От Световната здравна организация заявяват, че засега нямат доказателства, че тя да е довела до по-тежки симптоми.

Пол Тамбия: В интерес на вируса е да заразява повече хора, но не и да ги убива, защото вирусът зависи от гостоприемник, за да се храни и да живее.

Предположенията не трябва да се приемат като успокоение, призоват учените.

Такеши Касаи, регионален директор към СЗО: Епидемията се променя постоянно. Сега 20, 30, 40-годишните са най-големите разпространители на вируса. При тях заразата протича със слаби или без никакви симптоми. Но това увеличава опасността да бъдат заразени най-рисковите групи.

С почти 4 и половина процента се наблюдава скок на заразените и при деца от 5 до 14 години, както и във възрастовата група между 15 и 25 години.

Заразените от COVD-19 в света вече са почти 22 милиона. Излекуваните около - 14 милиона. Пандемията отне живота на почти 774 хиляди души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подводница "Слава" от днес официално става музей
Подводница "Слава" от днес официално става музей
ЦИК е разгледала доклад за експериментално електронно гласуване
ЦИК е разгледала доклад за експериментално електронно гласуване