Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Министър Банов: Имаме екшън план за преструктуриране на средства за изкуството

от БНТ
08:52, 26.03.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Около 7 млн. лв ще са необходими за сектора на изкуството по време на извънредното положение и до 16 млн., ако ситуацията остане непроменена до края на годината. Това изчислиха независимите артисти. Как държавата може да помогне - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше министърът на културата Боил Банов.

Продължава анализът на това какви средства ще са необходими.
Утре имаме една много голяма среща онлайн с целия сектор, който със сигурност е болезнено засегнат, подчерта министърът.

Боил Банов, министър на културата: Има една тежка специфика в сектора, не е просто този ден или месец затваряне, от това много страда планирането. За да се изложи една галерия или да се осъществи спектакъл, всичко това е подготовка с месеци наред и сега то отпада, което е много тежък удар. Ще намерим решение със сигурност.

Въпросът сега е да уточним кои са секторите и лицата, които имат нужда от спешна помощ. Хората от свободните професии са ключови в областта на изкуството, категоричен е министър Банов.

За съжаление, в момента всеки може да си позволи да бъде популист - да говори неща, които не знае как ще се случат, допълни той.

Боил Банов, министър на културата: От ЕК малко бягат от срещата на министрите на културата, усеща се в нашите среди един подход пак да се види какво се случва в голямата икономика и културата да се прикачи. Това са проблеми, които са характерни в цяла Европа.

Ние имаме екшън план, имаме възможност за преструктуриране на средства, да отворим програми за обезпечаване и подпомагане както на директно самонаети лица през проекти, така и на реализиране на техни спектакли.

При всички положения, ние ще преведем нашите хора на другия бряг, подчерта Банов.

По думите му, е наивно да се мисли, че тази година провеждането на фестивали може да се случи.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов ще участва в заседание на Европейския съвет
Премиерът Борисов ще участва в заседание на Европейския съвет
Независимият културен сектор настоява за защита в условията на криза
Независимият културен сектор настоява за защита в условията на криза