НОВИНИ

Министър Галин Цоков: За новата учебна година всички ученици от 1-ви до 12-и клас ще получат безплатни учебници

58 хиляди са първокласниците тази година

Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
08:27, 16.09.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

58 хиляди са първокласниците тази година и започват едно страхотно приключение в света на знанието и науката. Нека да бъдат любопитни и щастливи с това, което научават, подкрепяни от своите учители. Това каза в студиото на "Денят започва" служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той пожела и успешна учебна година на над 32 хиляди деца, които учат в българските неделни училища в чужбина. Това са близо 400 училища в 32 държави - там те учат български език, българска история, география и носят България в сърцата си.

Просветният министър подчерта, че за тази учебна година са осигурени безплатни учебници за учениците от 1-ви до 12-и клас.

"Това беше свързано с една сериозна организация, финансирането на издаването на тези безплатни учебници, с което успяхме да се справим. За първият учебен ден всички ученици от 1-ви до 12-и клас ще им бъдат предоставени безплатни учебници по общообразователна подготовка", поясни проф. Цоков.

По отношение на идеята дали да се използват или не телефони в клас, министърът каза, че според Закона за училищното и предучилищно образование има такава забрана за използване на телефони по време на учебния процес и уточни:

"В правилниците на много училища има конкретни текстове, свързани с това как се оставят телефоните в съответния учебен час. Всъщност това е една дискусионна тема във всяко едно общество. И аз съм по-скоро за този модел, към който се придържа Франция и трябва да се изпробва в определен брой училища как ще се отрази на такава пълна забрана."

Проф. Цоков уточни, че трябва да бъде направен анализ, а също и като служебен министър и екипът му не могат да взимат такива кардинални решения, за да се въведе забрана за ползване на телефони в клас.

Министърът каза още, че сме на едно средно и малко под средното ниво на дигитализация в българското училище. Това е показало и по-доброто функциониране на образователната система по време на ковид пандемията и обучението от разстояние в електронна среда. Трябва да се намери най-добрият начин за смислено използване на технологиите и в класната стая, и извън нея.

"Затова ние разработихме една визия за дигитализация на образователната система, включително за използване на изкуствен интелект, която ще предоставим на следващия редовен екип в Министреството на образованието и науката, за да може тя наистина да стане действаща и наистина дигитализацията да бъде важен елемент от промяната на образователната система", допълни Галин Цоков.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сериалът "Шогун" спечели голямата награда "Еми"
Сериалът "Шогун" спечели голямата награда "Еми"
Конър Галахър и Хулиан Алварес отбелязаха дебютните си голове за Атлетико Мадрид при успеха над Валенсия
Конър Галахър и Хулиан Алварес отбелязаха дебютните си голове за Атлетико Мадрид при успеха над Валенсия