НОВИНИ

Колко струва подготовката на един първокласник?

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
06:58, 16.09.2024
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Около 500 лева са похарчили родителите, за да закупят раници, униформи, тетрадки и други учебни консумативи, за да изпратят децата си в първи клас. Проверка на БНТ показва, че най-драстично е поскъпването при учебните помагала към безплатните учебници за учениците от 8-и до 12-и клас.

"Искам да стана ветеринар, защото много обичам животните и обичам да се грижа за тях", казва първокласничката Ина Иванова.

Преди това обаче 7-годишната Ина от Русе трябва да премине през голямото приключение в света на знанието.

"Очаквам, че от първия ден може би ще намеря някои приятели, да се запознаем. Най-вероятно ще ни покажат стаята, ще разгледаме. Представям си госпожите да ни разказват такива готини работи".

За семейство Иванови тази учебна година ще е най-важна, но и финансово най-трудна. Освен, че изпращат малката Ина на училище, синът им Марк ще е абитуриент. Като опитен счетоводител майката Искрена е разпределила бюджета до стотинка. Първо купила раница за 80 лева за дъщеря си.

"Тази раница, която избрахме, беше да има различни отделения, за да е удобно на детето да си прави разграничения на учебниците, да има място за бутилка за вода. Също така да бъде тип карета, да си я тегли, защото учебниците предполагам ще са тежки за едно малко дете. Отделно си има ергономичен гръб с презрамки. Чантата за храна ще бъде отделно, няма да бъде в раницата с учебниците. Тази година като купувах тетрадки, забелязах, че са с около 30%, според мен грубо сметнато , по-високи цените или може би защото си позволих да си купя по-скъпи тетрадки, а не съвсем евтини", коментира майката Искрена Иванова.

До 1,50 лв. е цената на тетрадките с тесни и широки редове, както и на тези с квадратчета. Но за по-големите ученици тетрадките-речник от 300 страници могат да стигнат и до 15 лева. Децата до 4-ти клас , както и тези в 8- получават еднократна помощ от 300 лева за покриване на част от разходите за учебни пособия и материали.

"В началото на годината са 150 и в началото на втория срок още 150. Честно да ви кажа, ние вече сме напазарували, а тези 150 лв. идват на по-късен етап. Не, че няма да се използват, но 150 лв., които получаваме в началото на първи срок за едното дете – те са за консумативи – тетрадки, флумастери, темперни боички, пластелин и папки. Отделно трябва да закупим униформа".

Всяко училище в Русе има собствена униформа. Суичер, риза, тениска и вратовръзка струват 114 лева. Нужен е и спортен екип. Тази година семейство Иванови е похарчило по-малко средства за тетрадки и учебни помагала за дванайсетокласника Марк, но това е така, защото изучава софтуерни и хардуерни науки.

"Съответно се нуждая от лаптоп и компютър до себе си, не толкова от хартиени носители. За уроци мога да се нуждая от учебници, но аз също всичко съм си прехвърлил онлайн и най-често си използвам лаптопа. Понеже виждам като по-голям какви са разходите по организирането на бал, на купуване на учебници, на костюм, след което изпращане в чужбина, понеже искам да уча извън България, разбира се, и да се върна след това. Това си е много голям разход с квартири и със самолетни билети, но смятам, че ще се справим".

След родителските срещи в книжарниците в Русе се извиват опашки, родителите пазаруват по списъци, за да избегнат купуването на излишни неща, но забелязват покачването на цените на помагалата към безплатните учебници.

"Помагалата всяка година са сменени с нови камари, които са неупотребяеми. Не мога да ги бракувам, не мога да ги върна. Каквото съм спечелила, всичко отива в загуба. Ето ги камарите, вече сме опразнили рафтовете защото нищо от това, което имаме, вече не е актуално. Ако разгърнете вътре, малко са разместени страниците и вътре е едно и също. Ето христоматиите 8-и, 9-и, 10-и, 11-и и 12-и клас с нова картинка отпред, вътре е едно и също, но цената с 2 лева отгоре", казва Виолета Цанкова, собственик на книжарница.

Тази практика обрича малките книжарници на фалит, казва Виолета Цанкова, която е в бранша от 20 години, но не е сигурна докога ще издържи финансово.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНБ пуска юбилейна монета за 200 г. от издаването на Рибния буквар
БНБ пуска юбилейна монета за 200 г. от издаването на Рибния буквар
Няколко пожара горят край руския град Ростов на Дон
Няколко пожара горят край руския град Ростов на Дон