НОВИНИ

Министър Каракачанов приветства курсантите във военния университет "Васил Левски"

bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 06.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

Започна церемонията във воения университет във Велико Търново - курсантите там са домакини на Знамената светини, министъра на отбраната, командира на сухопътните ни войски и командващия парада тази година.

Министър Каракачанов прие строевете на официалните блокове, които са само от курсанти от военния университет. Той произнесе слово пред курсантите.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: В Деня на храбростта и празник на Българската армия ние отдаваме почит към всички онези български воини - от редника до генерала, които в историята на България пожертваха живота си в името на българските национални идеали, обединението на България и защитата на териториалната цялост и независимостта на Българя. Прекланяме се пред храбростта на българския войник, който след Освобождението на България от турско робство до ден днешен, често при трудни условия, лишения, липса на средства, изпълнява своя дълг за защитата на България.

"Българското общество възражда доверието си към своята армия и това е естествено, защото в историята на България народ и армия винаги са били едно. Можем смело да заявим, че вече 1400 години българската държава съществува благодарение на храбростта, всеотдайността и жертвоготовността на българския воин“, отбеляза министърът на отбраната. Той категорично заяви, че Българската армия ще продължава да се модернизира и да се повишава стандартът на българския воин.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Аз съм убеден, че вие като бъдещи командири в Българската армия ще направите всичко възможно да предадете знанията и уменията, които придобивате тук във Военния университет, за да продължим да издигаме престижа и авторитета на Българската армия, да я правим още по боеспособна, не само за изпълнение на съюзническите си ангажименти, но и по основната си мисия – защита на суверенитета и териториалната цялост на България.

Министър Каракачанов пожела на курсантите здраве, успехи и висок боен дух.

На тържествата в НВУ "Васил Левски“ присъства и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. В парада на младите офицери участваха 6 блока по 36 курсанти от различни години на обучение и от всички специалности. Взводните командири на блоковете бяха курсанти випускници. Командващ парада беше полковник Иван Маламов – началник на НВУ "Васил Левски”.

В тържествения ритуал се включи военният духов оркестър на НВУ „Васил Левски” - продължител на традициите на първия военен духов оркестър в България, участвал в тържествата във Велико Търново по повод приемането на Търновската конституция през 1879 г. Диригент на военния оркестър е майор Николай Косев. Парадът завърши с преминаването на 12 бойни машини – танк Т-72, бойна машина на пехотата (БМП), многоцелеви транспортьор лек брониран (МТЛБ), бронетранспортьор (БТР) и транспортни автомобили. Командири на машините бяха курсанти випускници от НВУ. Колоната беше водена от полковник Евгени Пенчев –заместник-началник на НВУ "Васил Левски”.

След парада на бъдещите офицери министърът на отбраната Красимир Каракачанов отличи за постигнати високи резултати в учебната дейност и по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия с почетна значка на Министерството на отбраната началника на Националния военен университет полковник Иван Маламов и връчи наградни знаци и предметни награди на преподаватели и курсанти от висшето учебно заведение.

Празничният ден продължи с демонстрации на способности от Военноморските и Военновъздушните сили и от силите за специални операции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ген.-майор Попов: Сухопътните войски са готови да оказват помощ в условията на пандемия
Ген.-майор Попов: Сухопътните войски са готови да оказват помощ в условията на пандемия
Премиерът пристигна в базата в Црънча
Премиерът пристигна в базата в Црънча