НОВИНИ

Министър Николова издаде заповед за правилата в туристическите обекти през летния сезон

министър николова издаде заповед правилата туристическите обекти летния сезон
bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 15.03.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се въвеждат единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в туристическите обекти по повод предстоящия летен сезон 2021 г. Целта е всички туристически места да въведат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация.

Мерките за летния туристически сезон 2021 са съобразени с противоепидемичните мерки, в т.ч. и временните противоепидемични мерки, по заповедите на министъра на здравеопазването и са задължителни за прилагане от всички лица извършващи дейност в туристическите обекти, които са обекти с обществено предназначение по смисъла на Закона за здравето, търговски обекти или други обекти.

През летния туристически сезон 2021 се спазват и Указания за функциониране на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, прилежащи към тях или самостоятелни в условията на COVID-19, на Министерство на туризма, които са съобразени с указанията и препоръките на Световната здравна организация, Европейския център за превенция и контрол на заразите и Съобщение на Комисията COVID-19.

Мерките е задължително да се спазват при провеждането на всички видове туризъм: морски, планински, културен, здравен (балнео, СПА, уелнес, медицински), селски, винен, еко, конгресен, детски и младежки, приключенски, спортен, ловен, голф и друг туризъм.

Пакетът е съгласуван с Министерството на здравеопазването и е публикуван на сайта на Министерството на туризма. При необходимост мерките ще бъдат променяни или допълвани в зависимост от епидемичната обстановка.

Мерките обхващат дейността на местата за настаняване и в заведенията за хранене и развлечения, прилежащи към тях или самостоятелни, както и процедурите в случай на съмнение за коронавирусна инфекция при гост в място за настаняване и редът за трансфер на туристи и при организирани туристически пакети с автобусен превоз. Правилата регулират и ползването на охраняеми морски плажове, където трябва да бъде спазвана физическа дистанция от поне метър и половина между отделните плажуващи.

В свободните плажни зони на всеки 20 кв.м се допуска разполагането на 2 лица или до броя на членовете на едно семейство. Един чадър е допустимо да се ползва до двама души или до броя на членовете на едно семейство. При платените зони на всеки 20 кв. м се допуска поставяне на 1 брой чадър, т.е. през минимум 4,5 м, като на един чадър е допустимо да се ползва до двама души или до броя на членовете на едно семейство.

Изготвените от нас правила влизат от 1 май, като дотогава туристическият бизнес трябва да въведе всички тези новости, заяви вицепремиерът Марияна Николова. Съвместно с Министерството на здравеопазването сме подали и планираме приоритетно ваксиниране на всички заети в сектора, допълни тя. По думите ѝ към момента от приблизително 150 000 работещи в сектор туризъм – 82 000 са заявили, че желаят да бъдат ваксинирани.

Пълния пакет от мерки може да видите тук

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избухна цистерна на стара бензиностанция във Враца
Избухна цистерна на стара бензиностанция във Враца
Тристранният съвет обсъди удължаването на мерките "60 на 40" и "Запази ме"
Тристранният съвет обсъди удължаването на мерките "60 на 40" и "Запази ме"