НОВИНИ

Министър Терзийски: От март има постановени над 500 присъди за нарушаване на карантината

министър терзийски март постановени 500 присъди нарушаване карантината
bnt avatar logo
от БНТ
14:32, 30.10.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

От началото на март са образувани над 3100 досъдебни производства за нарушаване на карантина, вече има постановени над 500 присъди, които основно са пробация, условно лишаване от свобода и глоба, съобщи министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

Той поясни, че проверките се извършват по утвърден механизъм на координация със здравните органи, която се осъществява по електронен път и не зависи от човешкия фактор. Въведената информация за карантинирани граждани постъпва в съответната полицейска структура в рамките на 2 часа.

Вътрешният министър коментира, че изпълнението на ангажиментите по време на извънредната емидемиологична обстановка е постоянен приоритет за МВР и коства усилията на много служителите на реда. Не скри и опасността малките населени места да останат без или с минимален брой униформени, докато се следи за спазването на карантината.

Той посочи, че служителите на реда съставят и актове, като те са основно за неносенето на маски. За периода от 13 март до 29 октомври актовете по чл.209 от Закона за здравето са 23 894. Само през вчерашния ден са образувани шест производства и над 180 акта за неносене на предпазна маска. Освен актовете, които са най-много за неносене на маски, издаваме и полицейски разпореждания, така че гражданин, който неволно нарушава тези разпореждания, да се коригира, допълни вътрешният министър.

Министър Терзийски призова още веднъж гражданите да са стриктни към изпълняването на карантинните мерки и да се съобразяват с апелите на полицаите за спазване и на останалите противоепидемични мерки. По думите му "целта ни не е да глобяваме хората, а да се вземат мерки за промяна на поведението в тази ситуация".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК призова България да прилага правилата за презумцията за невинност
ЕК призова България да прилага правилата за презумцията за невинност
Силно земетресение край Измир, има разрушения. Трусът е усетен и у нас
Силно земетресение край Измир, има разрушения. Трусът е усетен и у нас