НОВИНИ

Министър Вълчев в първия учебен ден: Най-трудно е за училищата с деца от уязвими групи

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:04, 15.09.2020
Чете се за: 01:26 мин.
Образование

Настроението по улиците, около училищните дворове е приповдигнато. Първокласниците са 59 000. Те, заедно с учениците от пети и осми клас, имаха официални тържества за първия учебен ден. Останалите ученици започнаха годината в класните стаи.

32 СУ е едно от най-големите в страната с над 2 000 ученици. Нетрадиционно започна тази учебна година заради COVID-19. Нетрадиционно беше и откриването на първия учебен ден. Между 8:30 и 12 ч. по определен график учениците от различните класове влизаха в класните стаи за инструктаж какви ще бъдат мерките за предпазване от COVID-19. Тържеството там също беше разделено на три - за първи, за пети и за осми клас.

Първокласниците имаха тържество от 10 ч. Родители в стаите не се допускаха дори за най-малките деца. Учениците бяха с маски в общите помещения, някои от тях бяха с маски дори в двора.

Всеки клас вече ще има отделна класна стая, за да няма сблъскване на деца. Кетъринг ще осигурява храната във всяка една стая, за да няма струпване в стола.

След 11 ч. се струпаха много родители в двора, тъй като едни класове влизаха в училището, други излизаха, но сега всичко е спокойно.

"Единственото, което ме притеснява, е здравето. Всичко останало, каквото и да разпишем като документи, ако не изпълняваме правилата или някой е болен и някой от родителите, с които вече сме се уговорили, имахме родителски срещи. И наистина смятаме, че това е споделена отговорност - и тяхна, и наша, да запазим здравето на децата, на учителите, здравето на техните родители, баби и дядовци", каза Нели Костова - директор на 32 СОУ.

"Искам децата да учат присъствено в училище, а не да минават на онлайн обучение. Това е единственото, което ме притеснява", каза Боряна, майка на ученик в 4 клас.

Просветният министър Красимир Вълчев откри учебната година в училище "Св. Св. Кирил и Методий" в град Николаево в Старозагорско. Той поздрави всички ученици и каза, че тази година е избрал именно това училище, за да бъде съпричастен с деца от уязвими социални групи.

"Тези училища се справят най-трудно. Предизвикателствата пред тях са най-големи. Не винаги срещат подкрепа от родителите. Тук в най-голяма степен се работи по механизма. По време на извънредната ситуация през пролетта тези училища положиха много усилия, за да провеждат компенсаторно обучение доколкото е възможно с всякакви средства. Много голяма част от тези училища са пренебрегнати, защото понякога не се виждат усилията на учителите. Но всъщност дори и да са с по-ниски резултати - това са училищата, в които се полагат най-много усилия и се работи най-много", заяви Красимир Вълчев - министър на образованието.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава гасенето на пожара в Хасковско, има готовност да се включи хеликоптер
Продължава гасенето на пожара в Хасковско, има готовност да се включи хеликоптер
Радев: Образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет
Радев: Образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет