НОВИНИ

Радев: Образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет

bnt avatar logo
от БНТ
11:54, 15.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Президентът Румен Радев откри учебната година в училището в една от най-малките общини в страната - Трекляно. 19 са населените места там, 19 са били и училищата преди години.

Днес обаче то е само едно и се намира в общинския център Трекляно. Едва трима са първокласниците, които прекрачиха училищния праг за първи път.

В първия учебен ден държавният глава постави акцент именно върху училищата в малките населени места и трудностите, които имат те.

Румен Радев, президент на Република България: Този ден и този завет се предава от поколения на поколения на жадния за познания български народ към следващото поколение и е прекрасно, че ние спазваме тази българска традиция. Днес, разбира се, най-голямо е вълнението за първокласниците, които ще прекрачат за първи път класните стаи и техните родители и нашите мисли са с тях, но аз избрах неслучайно да откликна на вашата покана, защото вие в Трекляно можете да бъдете горди със 163-годишната история на вашето училище. 163 години търсещите знание деца от Трекляно прекрачват прага на това училище. И нека не забравяме, че вашите предци са го изградили още преди Освобождението, за да може младите хора в този край да бъдат образовани, да бъдат равни по знание и самочувствие на своите връстници в Европа, и да допринесат за възраждането на българската държава. Днес от 19 населени места в общината във всяко едно, от които е имало училище, единствено в Трекляно училището се е запазило и наш стремеж и отговорност на всички и на държава, и на местна власт, и на преподавателски състав, и на всички жители, наша отговорност е да пазим и да развиваме това училище. Защото доказано е, че училището пази нас, Там където училището се затваря, въпрос на време е да се затвори населеното място. Затова искам да благодаря и на всички образователни и обществени организации, които откликнаха на призива на президентската институция да можем днес да помогнем и то чувствително, така че в училището да се води един много по-добър, качествен учебен процес. Искам да изразя своето дълбоко уважение и признателност към учителския състав за вашия професионализъм, всеотдайност и постоянство в изграждането на най-важния капитал на нашата държава - нашите деца. Знам, че в тези условия е трудно, но искам да ви пожелая успех във вашата високо благородна и отговорна мисия. А на вас, скъпи ученици, искам да пожелая успех в пътя на познанието, по който поемате днес. Бъдете любознателни, пожелавам ви търсенето на знания да ви доставя удоволствие и удовлетворение, но не забравяйте, че образованието изисква и усилия. Така че, бъдете непреклонни пред препятствията и превръщайте всяко препятствие в трамплин към вашия следващ успех. Вярвам, че тази година ще дадете всичко най-добре от себе си и в уроците, и в спорта, и в игрите, и ви пожелавам да бъдете един сплотен отбор. А на вас, всички жители на Трекляно, благодаря за това, че днес сте тук за тази огромна подкрепа, която давате на това родолюбиво българско училище. На добър час!

Сн. Администрация на президента

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Вълчев в първия учебен ден: Най-трудно е за училищата с деца от уязвими групи
Министър Вълчев в първия учебен ден: Най-трудно е за училищата с деца от уязвими групи
Първи учебен ден в столичното 32-о СОУ (Снимки)
Първи учебен ден в столичното 32-о СОУ (Снимки)