НОВИНИ

Министър Йорданова: Процесът на гласуване на законопроекти безспорно е забавен

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 14.06.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Политика
Слушай новината

В парламента трябва да има ясни мнозинства. Трябва да се седне на масата за разговори, да се определят приоритетите, да стане ясно как ще бъде гарантирано, как ще бъде формирано мнозинството, което ще приема законопроектите. Това каза в студиото на “Още от деня” правосъдният министър Надежда Йорданова.

Според нея при обсъждането и гласуването на актуализацията на бюджета ще стане ясно какви са възможните мнозинства и как точно се формират.

Програмата на Правосъдното министерство е ясна до края на годината, заяви тя.

“Графикът е изключително стегнат, защото имаме да изпълняваме мерки по Плана за възстановяване и устойчивост. Аз и моят екип действаме с пълна скорост, не сме се забавили и за минута”, увери Йорданова в отговор на въпрос как подадените от ИТН министерски оставки се отразяват на работата на кабинета.

По думите ѝ в тази програма е включена и промяната на едни от най-важните закони, която ще позволи да бъдат отпуснати средствата по Плана за възстановяване.

“Да започнем със законопроекта за разследване и търсене на отговорност на главния прокурор и за забързване на досъдебното производство или т.нар. законопроект по делото “Колеви”. Законопроектът се работи с усърдни темпове и ще е готов до края на юни”, обеща тя.

Йорданова допълни, че сред важните законопроекти, по които е напреднала работата, е както законопроектът за подателите на сигнали, така и законопроектът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

“Той гарантира по-ефективна работа, създава условия за по-ефективна работа на европейските делегирани прокурори. Това е един от законопроектите, които очаквам час по-скоро да бъдат разгледани в парламента”, подчерта тя.

Като правосъден министър Надежда Йорданова не е усещала натиск, а и опити не е имало.

“Мога да споделя, че процесът на обсъждане, на гласуване на законопроекти безспорно е забавен. Дали се дължи на интереси извън коалиционните или на трудностите при постигане на съгласие между коалиционните партньори - коя е от двете хипотези предстои да видим. Антикорупционният закон ще бъде много ясен тест за това”, допълни тя.

Какво още коментира правосъдният министър вижте във видеото.

Гледайте повече от “Още от деня”

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шимунджа: Лудогорец ще бъде максимално добре подготвен за двубоите със Сутиеска
Шимунджа: Лудогорец ще бъде максимално добре подготвен за двубоите със Сутиеска
ЕС купува 110 000 дози ваксина срещу маймунска шарка
ЕС купува 110 000 дози ваксина срещу маймунска шарка