НОВИНИ

ГЕРБ внасят вот на недоверие срещу правителството

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:01, 14.06.2022
5337
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ внасят вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков утре. Това обяви зам.-председателят на партията Томислав Дончев на пресконференция.

"Провалът на това правителство е комплексен и няма секторни измерения. Мащабите на този провал са такива, че това правителство няма с кого да се конкурира в модерната политическа история на България.

По думите му най-осезателният провал е в сферата на публичните финанси.

На тази мъка трябва да се сложи край. Тя е мъка за всички - за партньорите, за народните представители, в отчаяните им опити да измислят аргумент защо това правителство има право да съществува. Мъка е за министрите, най-голяма мъка е за министър-председателя, добави още той.

Томислав Дончев потвърди, че ГЕРБ вероятно няма да подкрепят актуализацията на бюджета в пленарна зала. Коментира още, че предсрочни избори са "по-малко лошото решение":

"Не виждам логика опозицията да подкрепя бюджета. Предсрочни избори не е най-доброто в тази ситуация, но ние се докарахме до ситуация, в която всички решения са лоши. Аз твърдя, че предсрочните избори са по-малко лошото решение, посочи Дончев.

Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи бюджет, който ще увеличи дълга ни

Според Делян Добрев инфлацията е "галопираща".

"Тази инфлация не се дължи на войната, защото ако погледнете в Европа, там инфлацията е наполовина. Част от инфлацията у нас може да се обясни, друга не е обяснима. Тази, която може да се обясни, е с некадърността на правителството - те всеки месец карат бизнеса да се моли компенсациите да продължат"

Добрев смята, че необяснимата инфлация се дължи на лобизъм и корупция и даде пример с повишаването на цените на горивата и природния газ.

"Защо е необяснимо - цената на петрола е същата като през 2012 г., акцизите - също, ДДС - също.

Парламентарната група на ГЕРБ е подготвила мотивите си и е събрала подписи, уточни Десислава Атанасова.

"Утре внасяме вота. На кого ще разчитаме - вярваме, че в това НС има хора, които са господари на себе си и ще имат смелостта ясно да застанат на страната на народа. Ще поканим на консултации всички парламентарни групи, започнем от най-малката парламентарна група. Ще водим разговор в българския парламент, не в мола, не в лаборатории, не в апартаменти. На България сега ѝ трябват държавници, стабилност и сигурност и всичко това минава през оставка", каза тя.

По думите на Тома Биков вотът на недоверие цели стабилизация на политическата система.

"Нашата цел не е просто това правителство да приключи злополучния си мандат. Нашата цел е дори, ако щете, да помогнем на БСП и "Демократична България" да излязат от тази неловка ситуация, в която се намират и е напът да ги приключи като политически субекти", коментира Биков.

Томислав Дончев определи като "абсолютно неверни и тиражирани" твърденията, че част от депутатите на ГЕРБ ще пордкрепят падането на ветото за Северна Македония.

Вижте повече в прякото включване

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Лудогорец се надяват да стигнат поне до плейофите за влизане в групите на Шампионската лига
От Лудогорец се надяват да стигнат поне до плейофите за влизане в групите на Шампионската лига
ЦСКА 1948 разгроми Спартак Варна при неофициалния дебют на Любо Пенев начело на тима
ЦСКА 1948 разгроми Спартак Варна при неофициалния дебют на Любо Пенев начело на тима